Wykonanie
SkładnikiCiasto:3
żółtka (w temperaturze pokojowej)100 g
masła, bardzo miękkiego35 g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego)
mleka350 g
mąki pszennej, np. tortowej1/2 łyżeczki
soliNa wierzch:
żółtko roztrzepane z 1 łyżka
mlekalukier: 200 g
cukru pudru + około 2 łyżek soku z
pomarańczyNadzienie:500 g gęstego
twarogu4 łyżki
cukru2
jajka1 łyżka
cukru wanilinowego50 g smażonej lub kandyzowanej
skórki pomarańczowejskórka starta z 1
pomarańczyPrzygotowanieCiasto:
żółtka,
masło i
drożdże wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone
drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką
cukru. Dodać ciepłe
mleko oraz 2 czubate łyżki
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.W międzyczasie przesiać
mąkę do większej miski, dodać
sól, resztę
cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z
drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo
żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do
ciasta drożdżowego).Następnie stopniowo dodawać miękkie
masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).W międzyczasie przygotować nadzienie: wyłożyć
ser na talerz i rozgnieść go widelcem razem z
cukrem,
jajkami i
cukrem wanilinowym. Dodać smażoną/kandyzowaną skórkę z
pomarańczy i startą skórkę, dokładnie połączyć.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec bułeczki.Podsypać
mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego
boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Pokroić na około 4-5 cm kawałki. Posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce*. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.Przygotować
lukier mieszając
cukier puder z
sokiem lub
wodą (w takiej ilości aby
lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkach). Posmarować bułeczki lukrem i po ostudzeniu pokroić na porcje.Wskazówki* Jeśli ciasto leżakowało w lodówce, uformowane bułeczki dobrze jest zostawić do dłuższego wyrastania (około 1 godzina), bo ciasto najpierw musi się ogrzać. Można np. postawić blaszkę z bułeczkami na drzwiczkach otwartego piekarnika włączonego na minimalną temperaturę grzania.