ßßß
Zdarzyło Wam się kiedyś stać w kolejce po drożdżówki i nie móc zdecydować, na którą macie największą ochotę? Ja mam (a raczej miałam) tak za każdym razem :) Dla tych z Was, którzy miewają takie dylematy mam przepis idealny – połączenie jagodzianek i klasycznych drożdżówek z serem, genialny w swej prostocie pomysł niezastąpionej Doroty z Moich Wypieków :)Ciasto drożdżowe z tego przepisu ładnie się zagniata i pięknie rośnie, a bułeczki wychodzą pulchne i pięknie zarumienione. Nadzienie to waniliowa masa twarogowa i świeże jagody, które bardzo dobrze się ze sobą komponują. A to wszystko uwieńczone sporą ilością lukru. Lepiej być nie może :)Z przepisu wychodzi około 16 dużych bułeczek, więc to spora familijna porcja. Jeśli nie macie dużej rodziny, będziecie mieć okazję obdarować znajomych lub sąsiadów, na pewno się ucieszą :)Polecam :)Składniki na ciasto:60g niesolonego masła300ml letniego mleka100g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka560g mąki pszennej10g drożdży suchych (lub 20g świeżych)1/2 łyżeczki soliNa nadzienie:500g twarogu półtłustego2 żółtka2 łyżki miękkiego niesolonego masłaokoło 5 łyżek cukru z prawdziwą waniliąWszystkie składniki masy serowej umieść w dużej misce i rozgnieć np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Powinny się dobrze połączyć.Dodatkowo:400g jagód (jeżeli używacie mrożonych trzeba je najpierw rozmrozić i odsączyć)lukier ze szklanki cukru pudru i 3 – 4 łyżek gorącej wodyWykonanie:Masło roztop i przestudź. Dodaj mleko, roztrzepane jajka oraz cukier i wymieszaj dokładnie.Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi należy najpierw zrobić rozczyn) oraz solą. Wlej mieszankę z mlekiem i wyrabiaj gładkie elastyczne ciasto (wyrabiałam około 10 minut mikserem z hakiem na średnich obrotach). W razie potrzeby podsyp lekko mąką.Z wyrobionego ciasta uformuj kulę i przełóż je do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószony mąką blat, uderz pięścią i wyrób krótko. Następnie rozwałkuj je na kształt kwadratu o boku około 45cm. Przetnij ciasto na dwa prostokąty i na każdy wyłóż połowę masy serowej, a następnie posyp jagodami.Każdy z prostokątów złóż wzdłuż dłuższego boku i pokrój na około 8 prostokątnych bułeczek.

Bułeczki ułóż ciasno, jedna obok drugiej w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż przykryte ściereczką na około 30 minut do napuszenia.Piecz w temperaturze 200°C przez około 25 – 30 minut. Jeszcze ciepłe polukruj.Smacznego :)