ßßß
Pora wrócić po tej krótkiej przerwie świątecznej i upichcić sobie coś na poprawę humoru :D A jak wrócić no nie z czym innym jak z drożdżowym, z którego tym razem ukręciłem przepyszne bułeczki z serem, czyli kolejny smak dzieciństwa. Smacznego! :)ser:150 g tłustego twarogu15 g masła40 g cukru1 żółtkoTwaróg zmiksować blenderem na gładką masę, dodać cukier i masło. Dokładnie wymieszać.ciasto:250 g mąki1 łyżka cukru7 g drożdży instant125 ml ciepłego mleka1 łyżka cukru waniliowego1 łyżka masła1 jajko + 1 do posmarowaniaRozpuścić masło i dostawić. Do letniego mleka dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki mąki, drożdże i wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem, stopniowo dodając roztopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinać kawałki o średnicy ok. 8 cm. Krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie i napełnić je masą serową. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed upieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem (oprócz sera). Piec w 180 °C przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić.Smacznego! :)*przepis pochodzi z Domowe-Wypieki.pl