Wykonanie
Pora wrócić po tej krótkiej przerwie świątecznej i upichcić sobie coś na poprawę humoru :D A jak wrócić no nie z czym innym jak z
drożdżowym, z którego tym razem ukręciłem przepyszne bułeczki z
serem, czyli kolejny smak dzieciństwa. Smacznego! :)
ser:150 g tłustego
twarogu15 g
masła40 g
cukru1
żółtkoTwaróg zmiksować blenderem na gładką masę, dodać
cukier i
masło. Dokładnie wymieszać.ciasto:250 g
mąki1 łyżka
cukru7 g
drożdży instant125 ml ciepłego
mleka1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
masła1
jajko + 1 do posmarowaniaRozpuścić
masło i dostawić. Do letniego
mleka dodać 1 łyżkę
cukru, 2 łyżeczki
mąki,
drożdże i wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pozostałą
mąkę przesiać do misy miksera, dodać
cukier waniliowy,
jajka i wyrośnięte
drożdże. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem, stopniowo dodając roztopione
masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony
mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinać kawałki o średnicy ok. 8 cm. Krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie i napełnić je masą
serową. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed upieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem (oprócz
sera). Piec w 180 °C przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić.Smacznego! :)*przepis pochodzi z Domowe-Wypieki.pl