Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziwne , że takie dania serwuje się tylko w Wielkanoc . Od jakiegoś czasu miałam ochotę na pieczoną
kiełbasę, ale nie taką zwykłą która wcześniej była już poddana obróbce i jest już skończonym produktem, lecz na taką której można nadać dowolny charakter. Muszę Wam powiedzieć, że to danie robi wrażenie, mimo swojej prostoty smak tak przygotowanej
kiełbasy na długo zapada w pamięć. Po przygotowaniu jej skórka jest chrupiąca, a samo
mięso zyskuje niebywale lekką i kremową konsystencję. Danie idealne na kolację lub obiad, wtedy podajcie je z
pieczywem lub ziemniaczkami.

Składniki:4 surowe
kiełbasy4
cebule2 łyżki
oleju3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankugrubo mielone
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Kiełbasę zalać zimną
wodą, a gdy zawrze, gotować przez 15 minut.
Czosnek i
cebulę pokroić w plasterki.Ugotowaną
kiełbasę ułożyć w brytfannie, zalać 250 ml
wywaru ,( naczynie powinno być dość wąskie, takie aby
kiełbasa była ułożona dość ściśle ) natrzeć
olejem, obsypać
solą ,
pieprzem i
majerankiem, po czym obłożyć wokół warzywami.Piec w 220 stopniach, pod grillem aż do zrumienienia, ok. 15-20 minut.Podawać gorącą z
ćwikłą,
chrzanem lub
musztardą.Pamiętajcie o tym , żeby nie ciąć surowej
kiełbasy w kawałki, farsz może wypłynąć, co więcej lepiej wkładać ją do zimnej
wody w gorącej może popękać. Nie polecam jej nacinać w trakcie pieczenia, może nadmiernie wyschnąć.Smacznego!Powiązane notki:
Jajka zapiekane w
papryceKwaśnica na żeberkach – kapuśniak
Czosnkowe klopsiki w sosie
koperkowymSzybki Żurek na WielkanocBabeczka jogurtowa z
rodzynkami