ßßß Cookit - przepis na Pieczona biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziwne , że takie dania serwuje się tylko w Wielkanoc . Od jakiegoś czasu miałam ochotę na pieczoną kiełbasę, ale nie taką zwykłą która wcześniej była już poddana obróbce i jest już skończonym produktem, lecz na taką której można nadać dowolny charakter. Muszę Wam powiedzieć, że to danie robi wrażenie, mimo swojej prostoty smak tak przygotowanej kiełbasy na długo zapada w pamięć. Po przygotowaniu jej skórka jest chrupiąca, a samo mięso zyskuje niebywale lekką i kremową konsystencję. Danie idealne na kolację lub obiad, wtedy podajcie je z pieczywem lub ziemniaczkami.
Składniki:
4 surowe kiełbasy
4 cebule
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
grubo mielone sól,pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę zalać zimną wodą, a gdy zawrze, gotować przez 15 minut.
Czosnek i cebulę pokroić w plasterki.
Ugotowaną kiełbasę ułożyć w brytfannie, zalać 250 ml wywaru ,( naczynie powinno być dość wąskie, takie aby kiełbasa była ułożona dość ściśle ) natrzeć olejem, obsypać solą , pieprzem i majerankiem, po czym obłożyć wokół warzywami.
Piec w 220 stopniach, pod grillem aż do zrumienienia, ok. 15-20 minut.
Podawać gorącą z ćwikłą, chrzanem lub musztardą.
Pamiętajcie o tym , żeby nie ciąć surowej kiełbasy w kawałki, farsz może wypłynąć, co więcej lepiej wkładać ją do zimnej wody w gorącej może popękać. Nie polecam jej nacinać w trakcie pieczenia, może nadmiernie wyschnąć.
Smacznego!
Powiązane notki:
Jajka zapiekane w papryce
Kwaśnica na żeberkach – kapuśniak
Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym
Szybki Żurek na Wielkanoc
Babeczka jogurtowa z rodzynkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/02/24/pieczona-biala-kielbasa