ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony na Wigilię – przepis cioci

Barszcz czerwony na Wigilię – przepis cioci

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Prawie w każdym domu barszcz czerwony króluje na wigilijnym stole. Tak jest też u nas. Zawsze, co roku go przygotowuję i podaję z uszkami, oczywiście domowej roboty. Tym razem chciałam Wam pokazać przepis naszej cioci Doroty, która jest niekwestionowanym kulinarnym guru. Do rzeczy, barszcz możecie przygotować z suszonych buraków ( wtedy świeżo opiłowane przedświąteczne paznokcie nie ucierpią ) lub ze świeżego warzywa ( pamiętajcie jednak o rękawiczkach ) . Polecam przygotować go w dzień przed wigilią – wtedy wystarczy tylko odgrzać go w garnku, co tylko podkreśli jego smak. Doprawcie go czosnkiem, zielem i liściem, będzie pachniał przepięknie. Ciocia zawsze doprawia go vegetą lub maggi, możecie jednak zrezygnować z tych przypraw jeśli bulion będzie wystarczająco esencjonalny. Podajcie go z krokietami ( Klik ) lub uszkami , przepis na uszka już jutro!
Składniki:
1-2 kg buraków ( lub 200 g suszu buraczanego )
1 pęczek włoszczyzny
5 suszonych grzybków
5 ziaren ziela
2 liście laurowe
2-3 goździki
3 ząbki czosnku
ocet lub sok z cytryny
sól, cukier, pieprz, vegeta lub maggi
Co do ilości wody – uwzględniam to , że część ( ok. 1/4 ) wyparuje w czasie gotowania.
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Nalewamy 1,5 l wody, dodajemy 3 ziarna ziela i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po godzinie gotowania dodajemy wodę z grzybami.
Po wstawieniu wywaru od razu zabieramy się za buraki. Obieramy je, kroimy w plastry. Dodajemy do nich posiekany czosnek, resztę przypraw, ocet ( 3-4 łyżki), vegetę ( około 1 do 1,5 łyżki) oraz 1 l wody i gotujemy 1 h, aż wywar będzie esencjonalny.
Gdy oba wywary będą gotowe, przecedzamy je na sicie i łączymy. Gotujemy razem 3-4 minuty, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i octem. Podajemy.
Powiązane notki:
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/16/barszcz-czerwony-na-wigilie-przepis-cioci