Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Prawie w każdym domu barszcz czerwony króluje na wigilijnym
stole. Tak jest też u nas. Zawsze, co roku go przygotowuję i podaję z uszkami, oczywiście domowej roboty. Tym razem chciałam Wam pokazać przepis naszej cioci Doroty, która jest niekwestionowanym kulinarnym
guru. Do rzeczy, barszcz możecie przygotować z suszonych
buraków ( wtedy świeżo opiłowane przedświąteczne paznokcie nie ucierpią ) lub ze świeżego warzywa ( pamiętajcie jednak o rękawiczkach ) . Polecam przygotować go w dzień przed wigilią – wtedy wystarczy tylko odgrzać go w garnku, co tylko podkreśli jego smak. Doprawcie go
czosnkiem, zielem i liściem, będzie pachniał przepięknie. Ciocia zawsze doprawia go
vegetą lub
maggi, możecie jednak zrezygnować z tych przypraw jeśli
bulion będzie wystarczająco esencjonalny. Podajcie go z krokietami ( Klik ) lub uszkami , przepis na uszka już jutro!
Składniki:1-2 kg
buraków ( lub 200 g suszu buraczanego )1 pęczek
włoszczyzny5
suszonych grzybków5 ziaren ziela2
liście laurowe2-3
goździki3 ząbki
czosnkuocet lub
sok z cytrynysól,
cukier,
pieprz,
vegeta lub
maggiCo do ilości
wody – uwzględniam to , że część ( ok. 1/4 ) wyparuje w czasie gotowania.Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w szklance gorącej
wody i odstawiamy.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Nalewamy 1,5 l
wody, dodajemy 3 ziarna ziela i
liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po godzinie gotowania dodajemy
wodę z
grzybami.Po wstawieniu
wywaru od razu zabieramy się za
buraki. Obieramy je, kroimy w plastry. Dodajemy do nich posiekany
czosnek, resztę przypraw,
ocet ( 3-4 łyżki),
vegetę ( około 1 do 1,5 łyżki) oraz 1 l
wody i gotujemy 1 h, aż
wywar będzie esencjonalny.Gdy oba
wywary będą gotowe, przecedzamy je na sicie i łączymy. Gotujemy razem 3-4 minuty, doprawiamy do smaku
cukrem,
solą,
pieprzem i
octem. Podajemy.Powiązane notki:A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyLeczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
paprykąDomowy wyrób : Zakwas /
kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny