Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Do tej zupy podchodziłam dość sceptycznie, ale przepis ze Smaków Życia jednak bardzo chciałam go wypróbować, bo wydał mi się ciekawy. I tym sposobem zupa to gościła już trzeci raz na naszym
stole. Jest aromatyczna, kremowa, a dzięki posiekanej naci
pora pikantna. W oryginale nie dodano do niej
śmietany, ja jednak każdorazowo dodawałam odrobinę ww lub
jogurtu, bardzo korzystnie wpływa na smak, użyłam też
suszonych grzybów, uważam że bardziej tutaj pasują, świetna propozycja na Wigilię dla tych którzy nie przepadają za
grzybową.
Składniki:4-5 porcji1 duży
por (400 g )3
ziemniaki (250 g )8 suszonych leśnych
grzybów1 l
bulionu wołowego1/3 szklanki
śmietany lub
jogurtu naturalnego3
liście laurowe2-3 łyżki
oliwysól,
pieprzPrzygotowanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem – 1 i 1/2 szklanki.Warzywa oczyszczamy.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
Pora na pół, wzdłuż, po czym tniemy go w pół centymetrowe plasterki.Rozgrzewamy
olej. Wrzucamy na niego warzywa, solimy i smażymy aż się zeszklą ( około 5 minut ).Zalewamy je
bulionem dodajemy liście i
grzyby z
wodą. Gotujemy 20 minut.Po tym czasie wyciągamy
grzyby i liście. Miksujemy zupę na krem. Po czym dodajemy osoloną
śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy.Doprawiamy ją
solą i
pieprzem.Podajemy z grzankami i plasterkami zielonej części
pora.Powiązane notki:Świąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczuZupa cebulowa z grzankamiPostna zupa grzybowa
Ziołowy krem z
brokułówUszka – pierożki wigilijne do barszczu z
kapustą i
grzybami (krok po kroku)