ßßß Cookit - przepis na Placuszki Pancakes biszkoptowe

Placuszki Pancakes biszkoptowe

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Z kilku jaj może powstać prawdziwe śniadaniowe cudo. Ja uwielbiam placuszki. Postanowiłam wyciągnąć mikser ( jakoś w końcu rano udało mi się to zrobić, o dziwo ) i przygotować puszyste biszkopciki z patelni. Placki są na prawdę pulchne, idealne do maczania w dżemie , miodzie czy ulubionym syropie, oczywiście obowiązkowo z owocami – w końcu mamy wiosnę ( chociaż na to nie wygląda ).
Składniki ( na 2 porcje):
3 jaja
75g ( 1/2 op.) jogurtu naturalnego
4 płaskie łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / sody
sól
wanilia
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem i wanilią ( u mnie cukier waniliowy, może być olejek lub esencja – w ilości wedle uznania).
Gdy będą żółte dodajemy, miksując, olej i jogurt oraz mąkę z proszkiem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ( lub odrobiną soku z cytryny) dodajemy do masy żółtkowej,delikatnie mieszając łyżką.
Smażymy na lekko zwilżonej tłuszczem patelni, świetnie sprawdzi się tu ta do jajek.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
W moim mniemaniu możecie je nawet upiec – wylewać porcjami na papier do pieczenia, w 170 stopniach , 7-10 minut wystarczy.
chciałam Wam pokazać jakie są pulchne
Powiązane notki:
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Pancakes ciasteczkowe – przepis w 5 minut!
Pancakes z bananem i daktylami
Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!
Marchewkowe pancakes z waniliowym sosem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/12/placuszki-pancakes-biszkoptowe