ßßß
Składniki ( na 2 porcje):3 jaja75g ( 1/2 op.) jogurtu naturalnego4 płaskie łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka oleju1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / sodysólwaniliaPrzygotowanie:Żółtka ubijamy z cukrem i wanilią ( u mnie cukier waniliowy, może być olejek lub esencja – w ilości wedle uznania).Gdy będą żółte dodajemy, miksując, olej i jogurt oraz mąkę z proszkiem.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ( lub odrobiną soku z cytryny) dodajemy do masy żółtkowej,delikatnie mieszając łyżką.Smażymy na lekko zwilżonej tłuszczem patelni, świetnie sprawdzi się tu ta do jajek.Podajemy z ulubionymi dodatkami.W moim mniemaniu możecie je nawet upiec – wylewać porcjami na papier do pieczenia, w 170 stopniach , 7-10 minut wystarczy.
chciałam Wam pokazać jakie są pulchnePowiązane notki:Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodemPancakes ciasteczkowe – przepis w 5 minut!Pancakes z bananem i daktylamiPraktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!Marchewkowe pancakes z waniliowym sosem