Wykonanie

Dziś znów coś
bananowego, mam nadzieję, że nie macie dość:D Ja nie, bo te muffinki są naprawdę przepyszne! Wyjątkowo wilgotne, aromatyczne i bardziej
marchewkowe niż
bananowe. Do tego długo zachowują świeżość, a na śniadanie są jak znalazł. Wymagają trochę więcej pracy, przy tarciu
marchewki, ale naprawdę warto się dla nich poświęcić;)- 2 średnie
marchewki (ok. 190g)- 2 małe
banany (ok. 190g bez skórki)- po 60g
mąki żytniej, krupczatki i razowej pszennej- 110g
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- po 1/2 łyżeczki
przyprawy piernikowej i
cynamonu- szczypta
soli- 2
jajka- 4 łyżki
oleju- 50g
jogurtu naturalnegoMarchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z rozgniecionymi widelcem
bananami.Wymieszać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy i
sól.W drugiej misce zmiksować
jajka,
olej i
jogurt naturalny.Przelać do suchych składników i wymieszać.Wmieszać
marchew i
banany, zmiksować na małych obrotach.Przełożyć ciasto do formy na 12 muffinek i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut.Czas przygotowania: 50 minutLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 150 kcal