Wykonanie
W razie gdybyście nie zauważyli, ostatnio rządzą u nas
banany ;) Najpierw były
ciasteczka z
bananami upieczone na prośbę Zuzi, a teraz ciasto, które pomogło mi zrehabilitować się po niezbyt udanych
bananowych muffinach, które wypłynęły z foremek.Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Z dodatkiem nutelli smakuje po prostu wybornie i znika w mgnieniu oka, niezależnie od tego, czy przy
stole siedzą dzieci, czy dorośli ;) W dodatku wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką, a
potem poczekać cierpliwie, aż się upiecze. Czegóż chcieć więcej ;)Polecam :)
Składniki na średniej wielkości keksówkę:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli3 dojrzałe
banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej, ale właściwie każde będą ok)1/2 szklanki drobnego
cukru1/2 szklanki jasnego
cukru muscovado1 duże
jajko1/4 szklanki
oleju2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiokoło 100 – 150g nutelliDodatowo:1 spory
banan do dekoracji (można pominąć)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól wymieszaj w misce. Odstaw.
Banany rozgnieć w drugiej misce z obydwoma rodzajami
cukru. Dodaj
jajko,
olej oraz ekstrakt
waniliowy i wymieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką lub szpatułką.Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż łyżką nutellę i widelcem lub wykałaczką przemieszaj delikatnie, by powstały wzorki na cieście. Na wierzch ułóż obranego i przekrojonego wzdłuż na pół
banana.Piecz około 40 – 50 minut w temperaturze 180°C, przykrywając w razie potrzeby folią, żeby wierzch się nie przypiekł zbyt mocno. Upieczone pozostaw przez kilka minut w foremce, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia i odsuń papier od brzegów ciasta, by mogło odparować.Smacznego :)