Wykonanie
Zawsze w książce Nigelli ciekawił mnie przepis na włoski
śniadaniowy chlebek
bananowy. Aż przyszedł czas, żeby go wypróbować. Upiec coś nowego, co jeszcze nie gościło na naszym
stole,
potem czekać aż ostygnie i kroić. Zajadać sam z
masełkiem, smakować - to chyba najpiękniejsza chwila po całym wyczerpującym dniu w pracy.Dziś jest Światowy Dzień
Chleba i ten wpis jest specjalnie stworzony na ten dzień. Dzielmy się wszyscy i pokazujmy nasze "domowe" piekarnie ;)
Składniki:- 150 ml
oleju roślinnego- 3 średnie, dojrzałe
banany- 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego- szczypta
soli- 2
jajka- 150 g
cukru- 175 g
mąki pszennej- 0,5 łyżeczki
sody- 4 łyżeczki rozpuszczalnego
espressoPrzepis:Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. Keksówkę wysmarować odrobiną
oliwy lub wyłożyć papierem do pieczenia. W misce rozgnieść
banany z
solą i ekstraktem
waniliowym. Następnie utrzeć z
olejem. Ucierając dodawać po 1
jajku. Dodać
cukier i dalej uciekać. Wsypać
mąkę,
sodę i
espresso, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przelać do keksówki. Piec ok. 50 - 60 min. (patyczek wbity w środek powinien być suchy). Wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje wystudzony, następnego dnia.
Smacznego.źródło: Nigellissima