ßßß Cookit - przepis na Włoski chlebek bananowy wg Nigelli

Włoski chlebek bananowy wg Nigelli

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki Nigellissima. Bardzo popularny śniadaniowy słodki chlebek. Zabierałam się za niego od dawna i w końcu wypróbowałam. Muszę jednak przyznać, że nie są to moje smaki. Pozostawiam więc do samodzielnej oceny:)
Składniki:
3 spore dojrzałe banany
150 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)
szczypta soli
2 jajka
150g cukru
175 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso (dałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wcześniej rozpuszczonej)
Banany rozgnieść, połączyć z wanilią, solą i olejem. Ucierając dodawać po jednym jajku, następnie cukier. Dodać mąkę, sodę i kawę, wymieszać delikatnie by powstało gładkie płynne ciasto. Przelać do keksówki o długości 26cm (można też do blaszki na 12 muffinek wtedy powstaną babeczki). Piec w temp. 170st. C przez około 50-60min do prawie czystego patyczka. Wystudzić. Podobno smakuje najlepiej następnego dnia.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/03/woski-chlebek-bananowy-wg-nigelli.html