Wykonanie
Przepis pochodzi z książki Nigellissima. Bardzo popularny
śniadaniowy słodki chlebek. Zabierałam się za niego od dawna i w końcu wypróbowałam. Muszę jednak przyznać, że nie są to moje smaki. Pozostawiam więc do samodzielnej oceny:)
Składniki:3 spore dojrzałe
banany150 ml
oleju roślinnego np. rzepakowego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (klik)szczypta
soli2
jajka150g
cukru175 g
mąki pszennej1/2 łyżeczka
sody oczyszczonej4 łyżeczki rozpuszczalnego
espresso (dałam 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej wcześniej rozpuszczonej)
Banany rozgnieść, połączyć z
wanilią,
solą i
olejem. Ucierając dodawać po jednym
jajku, następnie
cukier. Dodać
mąkę,
sodę i
kawę, wymieszać delikatnie by powstało gładkie płynne ciasto. Przelać do keksówki o długości 26cm (można też do blaszki na 12 muffinek wtedy powstaną babeczki). Piec w temp. 170st. C przez około 50-60min do prawie czystego patyczka. Wystudzić. Podobno smakuje najlepiej następnego dnia.Smacznego:)