ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe z białą czekoladą

Ciasto bananowe z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dziś znowu na słodko, ale przepis na to ciasto jest tak zachwycający w efekcie, że nie mogłam go pominąć. Ciasto robiłam już jakiś czas temu, a jego smak wciąż chodzi mi po głowie. Zawsze, kiedy zostawały mi bardzo dojrzałe banany robiłam chlebek bananowy (przepis będzie wkrótce). Tym razem zrobiłam coś innego, bo z dodatkiem białej czekolady, która nadała niesamowitego aromatu. Ciasto jest wilgotne, przyjemnie bananowe, słodkie, ale w granicach rozsądku. Długo zachowuje świeżość i mam wrażenie, że z każdym dniem zyskuje na smaku. Przepis podpatrzyłam na Kotlet.tv, wprowadziłam swoje modyfikacje.
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- 3/4 tabliczki białej czekolady,
- 200 g przesianej mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- niecała łyżeczka cukru z wanilią,
- trochę mniej niż 1/2 szklanki cukru.
Na początku przygotowujemy banany i czekoladę. Banany blendujemy na gładką masę, czekoladę ścieramy na tarce (może być z dużymi oczkami).
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią na puch. Po chwili dodajemy olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy.
Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Gdy masy będą połączone, dodajemy wcześniej zblendowane banany i startą czekoladę. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 45 minut). Studzimy na kratce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/01/ciasto-bananowe-z-biaa-czekolada.html