ßßß
Składniki:4 porcje1,5 l wody300 g szpondra wołowego z kością300 g swojskiej kiełbasymarchewkapietruszkapół seleracebula4 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego1/2 l zakwasu na żur150 g wędzonki3/4 szklanki kwaśnej śmietanysól,pieprzjajka do podaniaPrzygotowanie:Szponder zalać wodą, gotować 30 minut.Cebulę umyć osuszyć. Przekroić na pół. Opiec aż będzie przypalona nad palnikiem kuchenki.Kiełbasę pokroić na kawałki – około 4-5 cm.Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę dodać wraz z cebulą, liśćmi , zielem i pieprzem do mięsa. Gotować do miękkości około 30 minut.Wywar przecedzić.Dodać do niego zakwas, gotować 5 minut.Śmietanę rozrobić z 1/2 łyżeczki soli, zahartować chochlą żuru, wymieszać i stopniowo wlać do zupy.Zagotować, doprawić.Podawać z kiełbasą , połówką jajka , posypany szczypiorkiem.Powiązane notki:Pieczona biała kiełbasaTradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasieDomowy zakwas na żur / żurek – WielkanocSzybki Żurek na WielkanocA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny