ßßß Cookit - przepis na Żur ( żurek, barszcz biały) z jajkiem i kiełbasą

Żur ( żurek, barszcz biały) z jajkiem i kiełbasą

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Żurek przygotowuje na domowym zakwasie, niestety w tą Wielkanoc nie udało mi się wrzucić na bloga przepisu na zakwas, nie zrzucę tego na świąteczne obowiązki, bo tych jest zawsze tyle samo lecz na zmiany, które nastąpiły w moim życiu, czy wyjdą mi na dobre tego jeszcze nie wiem, jednak klamka zapadła. Wracając do żurku, według mnie nie powinien być zbyt kwaśny lecz aromatyczny, czosnkowy ( jeśli wolicie może to być chrzan staropolski ) i kremowy.
Składniki:
4 porcje
1,5 l wody
300 g szpondra wołowego z kością
300 g swojskiej kiełbasy
marchewka
pietruszka
pół selera
cebula
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 l zakwasu na żur
150 g wędzonki
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
sól,pieprz
jajka do podania
Przygotowanie:
Szponder zalać wodą, gotować 30 minut.
Cebulę umyć osuszyć. Przekroić na pół. Opiec aż będzie przypalona nad palnikiem kuchenki.
Kiełbasę pokroić na kawałki – około 4-5 cm.
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę dodać wraz z cebulą, liśćmi , zielem i pieprzem do mięsa. Gotować do miękkości około 30 minut.
Wywar przecedzić.
Dodać do niego zakwas, gotować 5 minut.
Śmietanę rozrobić z 1/2 łyżeczki soli, zahartować chochlą żuru, wymieszać i stopniowo wlać do zupy.
Zagotować, doprawić.
Podawać z kiełbasą , połówką jajka , posypany szczypiorkiem.
Powiązane notki:
Pieczona biała kiełbasa
Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie
Domowy zakwas na żur / żurek – Wielkanoc
Szybki Żurek na Wielkanoc
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/04/21/zur-zurek-barszcz-bialy-z-jajkiem-i-kielbasa