ßßß Cookit - przepis na Kutia wigilijna

Kutia wigilijna

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Liczę się z tym , że dodawanie przepisu na kutię w połowie stycznia jest odrobinę „nie w temacie” jednak dopiero kilka dni temu przypomniałam sobie, że jeszcze nie pojawiła się na blogu, a to wielkie niedopatrzenie, gdyż muszę stwierdzić iż wyszła mi znakomicie. Bogata w bakalie , orzechy , mak i mód kutia to przepyszna słodka potrawa, która będzie gościła na moim stole na pewno częściej niż tylko w wigilię. Warto też wspomnieć, że przepis jest rezultatem mojej przedświątecznej książkowej lektury, robiłam ją po raz pierwszy i chciałam aby była idealna. Posłużyłam się pęczakiem kujawskim, to znacznie ułatwiło pracę. Polecam, koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
200 g kaszy pęczak kujawski ( grubych, ziaren pszenicy)
200 g maku*
100 g fig
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
50 g suszonych moreli
50 g migdałów
50 g masła
8-10 łyżek miodu
2 szklanki mleka
olejek rumowy
sól
* używam maku już mielonego, który wystarczy sparzyć, BlackMit, tradycyjny mak należy ugotować w mleku i zmielić 3 razy.
Przygotowanie:
Mak zalać gorącym mlekiem. Odstawić.
Figi i morele pokroić w plastry, przełożyć do miski , dodać rodzynki i zalać wrzątkiem.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Osączyć.
Orzechy i migdały grubo posiekać, tak aby były później wyczuwalne w potrawie.
Gorącą kaszę z masłem, makiem, orzechami i bakaliami, doprawić miodem i olejkiem lub rumem.
Powiązane notki:
Tradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowa
Domowa masa makowa
Śliwkowy krem śniadaniowy
Kasza jaglana po grecku
Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/25/kutia-wigilijna