Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Liczę się z tym , że dodawanie przepisu na kutię w połowie stycznia jest odrobinę „nie w temacie” jednak dopiero kilka dni temu przypomniałam sobie, że jeszcze nie pojawiła się na blogu, a to wielkie niedopatrzenie, gdyż muszę stwierdzić iż wyszła mi znakomicie. Bogata w
bakalie ,
orzechy ,
mak i mód kutia to przepyszna słodka potrawa, która będzie gościła na moim
stole na pewno częściej niż tylko w wigilię. Warto też wspomnieć, że przepis jest rezultatem mojej przedświątecznej książkowej lektury, robiłam ją po raz pierwszy i chciałam aby była idealna. Posłużyłam się pęczakiem kujawskim, to znacznie ułatwiło pracę. Polecam, koniecznie wypróbujcie.

Składniki:200 g
kaszy pęczak kujawski ( grubych, ziaren pszenicy)200 g
maku*100 g fig100 g
rodzynek100 g
orzechów włoskich50 g
suszonych moreli50 g
migdałów50 g
masła8-10 łyżek
miodu2 szklanki
mlekaolejek rumowysól* używam
maku już mielonego, który wystarczy sparzyć, BlackMit, tradycyjny
mak należy ugotować w
mleku i zmielić 3
razy.Przygotowanie:
Mak zalać gorącym
mlekiem. Odstawić.
Figi i
morele pokroić w plastry, przełożyć do miski , dodać
rodzynki i zalać wrzątkiem.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Osączyć.
Orzechy i
migdały grubo posiekać, tak aby były później wyczuwalne w potrawie.Gorącą
kaszę z
masłem,
makiem,
orzechami i
bakaliami, doprawić
miodem i
olejkiem lub
rumem.Powiązane notki:Tradycyjna Wigilijna
sałatka jarzynowaDomowa masa makowa
Śliwkowy krem
śniadaniowyKasza jaglana po greckuKorzenny Sernik z
dynią – proteinowy – dieta Dukana