ßßß
Składniki:200 g kaszy pęczak kujawski ( grubych, ziaren pszenicy)200 g maku*100 g fig100 g rodzynek100 g orzechów włoskich50 g suszonych moreli50 g migdałów50 g masła8-10 łyżek miodu2 szklanki mlekaolejek rumowysól* używam maku już mielonego, który wystarczy sparzyć, BlackMit, tradycyjny mak należy ugotować w mleku i zmielić 3 razy.Przygotowanie:Mak zalać gorącym mlekiem. Odstawić.Figi i morele pokroić w plastry, przełożyć do miski , dodać rodzynki i zalać wrzątkiem.Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Osączyć.Orzechy i migdały grubo posiekać, tak aby były później wyczuwalne w potrawie.Gorącą kaszę z masłem, makiem, orzechami i bakaliami, doprawić miodem i olejkiem lub rumem.Powiązane notki:Tradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowaDomowa masa makowaŚliwkowy krem śniadaniowyKasza jaglana po greckuKorzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana