ßßß Cookit - przepis na Hummus – pasta z ciecierzycy

Hummus – pasta z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×
Ta pasta pochodząca z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie i kuchni arabskiej to absolutny klasyk. Smakuje dobrze z pieczywem pszennym, żytnim, chrupkim, chlebkiem naan czy nawet drożdżową bułeczką z parowaru (polecam mój p r z e p i s) . Każdy kto go chociaż raz spróbuje się nim zachwyci. Dzięki wzrostowi popularności diety wegańskiej, przepis na hummus postanowiłam umieścić również na ania-gotuje, a co, my też musimy być w absolutnej czołówce. Wytyczne jeśli chodzi o doskonały hummus to gładkość samej pasty – musi być idealna – oraz dodatek tahini (zwanej również tahiną) pasty z prażonego sezamu - która łamie mdły smak ciecierzycy, głównego składnika tej arabskiej pasty. Dobry hummus potrzebuje kilku ząbków czosnku, solidnego chlustu dobrej zielonej oliwy z pierwszego tłoczenia, orzeźwiającego soku z cytryny, soli, pieprzu oraz odrobiny mięty, jej dodatek możecie pominąć, tradycyjnie się jej nie używa, ja uważam jednak, że dodaje całości szlachetności. Zatem do dzieła.
Składniki:
250 g suchej ciecierzycy
6-7 łyżek pasty sezamowej tahini
sok z cytryny
3 ząbki czosnku
6-7 łyżek oliwy
5-6 listków świeżej mięty
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę wypłukać i zalać wodą, aby przykrywała ją dwukrotnie. Odstawić do napęcznienia.
Napęczniałą ugotować do miękkości, powinna rozkruszać się w ręce.
Odcedzić, dodać tahinę, sok z cytryny, miętę i pocięty grubo czosnek.
Zmiksować na gładką pastę, dodając 120 ml wody z gotowania ciecierzycy lub przegotowanej, aby pasta nie była zbyt zwarta.
Doprawić.
Podawać polaną oliwą, z oliwkami i ziołami.
Powiązane notki:
Pikantny Gulasz z ciecierzycy z papryką
Pasta twarożkowa z oliwkami
Kremowa pasta z kurczaka
Pasta/syrop daktylowy, zdrowe słodkości zamiast miodu i cukru
Pasta rybna
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/09/17/hummus-pasta-z-ciecierzycy