Wykonanie
Składniki:6 pałeczek z
kurczaka3 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
pieprzu1 płaska łyżeczka ostrej mielonej
papryki1/2 łyżeczki
soli3-4 łyżki
mąki1 szklanka
mleka3 duże łyżki
mioduoliwa do smażeniaUmyte i obsuszone porcje
mięsa nacieramy wymieszanymi z
mąką przyprawami (
papryka,
sól,
pieprz), a następnie odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Pałeczki z
kurczaka i
mąka z
przyprawami.......................................Na patelni rozgrzewamy
oliwę wraz z ząbkami
czosnku, gdy się zrumienią wyciągamy je z patelni.
Zrumienione ząbki
czosnku.............................................................A na tłuszcz kładziemy opruszone
mąką z
przyprawami mięso i smażymy rumieniąc z obu stron.
Smażenie
kurczaka z jednej strony...............................................
I z drugiej strony..............................................................Obsmażone
mięso przekładamy do rondla i zalewamy go
mlekiem wymieszanym z
miodem.
Miód z
mlekiem.....................................................Naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy
kurczaka przez około 20-30 minut, na wolnym ogniu.
Duszenie
kurczaka w
miodowym sosie.........................................................Sos jaki nam się wytworzy podczas gotowania powinien być lekko pikantny, z lekką nuta
słodyczy. Ugotowane pałeczki układamy na talerzu, polewamy sosem i podajemy najlepiej z ugotowanym na sypko
ryżem. Smacznego !
Pałeczki z
kurczaka w
miodowym sosie...................................................