Wykonanie
11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×Ta pasta pochodząca z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie i kuchni arabskiej to
absolutny klasyk. Smakuje dobrze z
pieczywem pszennym, żytnim, chrupkim,
chlebkiem naan czy nawet
drożdżową bułeczką z parowaru (polecam mój p r z e p i s) . Każdy kto go chociaż raz spróbuje się nim zachwyci. Dzięki wzrostowi popularności diety wegańskiej, przepis na hummus postanowiłam umieścić również na ania-gotuje, a co, my też musimy być w
absolutnej czołówce. Wytyczne jeśli chodzi o doskonały hummus to gładkość samej pasty – musi być idealna – oraz dodatek tahini (zwanej również tahiną) pasty z prażonego
sezamu - która łamie mdły smak
ciecierzycy, głównego składnika tej arabskiej pasty. Dobry hummus potrzebuje kilku ząbków
czosnku, solidnego chlustu dobrej zielonej
oliwy z pierwszego tłoczenia, orzeźwiającego
soku z cytryny,
soli,
pieprzu oraz odrobiny
mięty, jej dodatek możecie pominąć, tradycyjnie się jej nie używa, ja uważam jednak, że dodaje całości szlachetności. Zatem do dzieła.
Składniki:250 g suchej
ciecierzycy6-7 łyżek pasty sezamowej tahini
sok z cytryny3 ząbki
czosnku6-7 łyżek
oliwy5-6 listków świeżej
miętysól,
pieprzPrzygotowanie:
Ciecierzycę wypłukać i zalać
wodą, aby przykrywała ją dwukrotnie. Odstawić do napęcznienia.Napęczniałą ugotować do miękkości, powinna rozkruszać się w ręce.Odcedzić, dodać tahinę,
sok z cytryny,
miętę i pocięty grubo
czosnek.Zmiksować na gładką pastę, dodając 120 ml
wody z gotowania
ciecierzycy lub przegotowanej, aby pasta nie była zbyt zwarta.Doprawić.Podawać polaną
oliwą, z
oliwkami i
ziołami.Powiązane notki:Pikantny Gulasz z
ciecierzycy z
paprykąPasta twarożkowa z
oliwkamiKremowa pasta z
kurczakaPasta/syrop
daktylowy, zdrowe słodkości zamiast
miodu i
cukruPasta rybna