ßßß
Składniki na blaszkę 25 x 25:ciasto100 g miękkiej margaryny500 g mąki tortowej10 g proszku do pieczenia2 duże jaja3/4 szklanki cukru200 ml mleka16 g cukru z wanilią1 łyżeczka olejku waniliowego1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsłoik ok. 400 ml prażonych jabłek1 łyżeczka cynamonukruszonka1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąki2 łyżki płatków owsianych** można zastąpić mąkąPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu, góra, dół. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.Margarynę miksować do białości z cukrami, gdy zbieleje dodać jaja, olejek, gałkę. Miksować 5 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypywać do masy podlewając mlekiem. Zróbcie to w 3 turach. Całość należy miksować 5-8 minut.Ciasto będzie dość gęste, przekładamy je do formy, wykładamy na nie jabłka, posypujemy cynamonem.Kruszonkę zagniatamy z podanych składników, posypujemy ciasto, ja dołożyłam też łyżkę migdałów, możecie je pominąć, akurat miałam pod ręką więc dołożyłam.Pieczemy ok. 35 minut, po 30 radzę sprawdzić ciasto patyczkiem.Jeśli jest suchy ciasto jest dobre. Studzimy je przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut potem możemy je wyciągnąć z piekarnika.Kroimy zimne. Możemy je tez obsypać cukrem pudrem.Jeśli nie macie gotowych jabłek, około 600 g (3-4 sztuki) zetrzyjcie na tarce i podsmażcie aż staną się brązowe z kilkoma( 2-3 ) łyżkami cukru przez 10-20 minut, mieszając.
ciasto przed pieczeniemPowiązane notki:Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoŻytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianąSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychTradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto