Wykonanie
8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×Za co uwielbiam polską jesień? Za
jabłka,
gruszki i
śliwki! Nie wyobrażam sobie września bez ciągłego pieczenia ciast z
jabłkami,
śniadaniowych racuchów, naleśników, bułeczek
drożdżowych i
jabłkowego kompotu. Co więcej
jabłka świetnie sprawdzają się jako składnik dań wytrawnych –
kurczak faszerowany
jabłkami czy plastry
schabu pieczonego w sosie z kawałkami
jabłek to klasyki smacznej i lekkiej kuchni polskiej. Nasuwa się zatem jeden wniosek – jabłoń to królowa jesieni, niezaprzeczalnie.Dziś pomyślałam, że wspaniale byłoby zimą wyjąć i odkręcić pyszny słoik prażonych
jabłek z
przyprawami… i bezwstydnie, zjeść go łyżką do porannej owsianki. Co wymyśliłam to zrobiłam. Popołudniem kupiłam kilka kilogramów jędrnych i soczystych
owoców, a później zabrałam się do roboty. Prażone
jabłka w słoikach przygotujesz bardzo szybko, a dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw na długo zostaną w pamięci Twoich domowników i gości. Przygotuj się na ciągłe prośby o dokładkę szarlotki.
Dlaczego warto przygotować Prażone
jabłka w słoikach:wiesz co jesz,przydadzą się do:
jabłkowych ciast:
biszkoptów, szarlotek czy
tortów,gofrów, placuszków, naleśników,pieczonego drobiu i
wieprzowinySkładniki:4 słoiki 300 ml2,5 kg
jabłek100 g
rodzynek sułtanek*100-150 g
cukru1
laska wanilii**1/3 łyżeczki
kardamonu2 łyżeczki mielonego
cynamonu2
cytryny*
Rodzynki można pominąć jeśli za nimi nie przepadacie.** Taniej: Ostatnio odkryłam „przyprawę do mas serowych” Kamis. W składzie ma
wanilię,
cytrynę i
kardamon.
Wanilia i
kardamon są dość drogie, w ramach zamiennika możesz użyć 2 opakowań tej
przyprawy oraz
cynamonu. To bardziej ekonomiczny, równie pyszny wariant!
Przygotowanie:
Wanilię zmielić („zemleć” jest poprawnie, ale kto tak mówi?) w młynku do
kawy z 30 g
cukru.
Cytryny sparzyć, otrzeć z nich żółtą część skórki, przeciąć na pół i wycisnąć z nich sok.
Jabłka umyć i obrać, po czym pokroić w kosteczkę. Zalać
sokiem z cytryny i dokładnie je w nim obtoczyć aby nie ściemniały.Na patelnię wsypać
cukier, lekko go podgrzać po czym wrzucić
rodzynki i
jabłka z
sokiem i
skórką z cytryny. Prażyć
jabłka przez 10 minut aż będą miękkie. Dodać mieloną
wanilię i
przyprawy. Smażyć kolejne 5 minut.Gorące
jabłka przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Jeśli planujesz je dłużej przechowywać polecam je pasteryzować przez 10 minut.Powiązane notki:
Jabłka do szarlotki – prażone – w słoikach na zimę
Jabłka w czerwonym karmelu na choinkę (Święta)Surówka z
pora,
marchewki i
jabłka, tradycyjnaKorzenna
Konfitura jabłkowo marchewkowaJabłecznik z
bezą Nesquik