ßßß
Dlaczego warto przygotować Prażone jabłka w słoikach:wiesz co jesz,przydadzą się do:jabłkowych ciast: biszkoptów, szarlotek czy tortów,gofrów, placuszków, naleśników,pieczonego drobiu i wieprzowinySkładniki:4 słoiki 300 ml2,5 kg jabłek100 g rodzynek sułtanek*100-150 g cukru1 laska wanilii**1/3 łyżeczki kardamonu2 łyżeczki mielonego cynamonu2 cytryny*Rodzynki można pominąć jeśli za nimi nie przepadacie.** Taniej: Ostatnio odkryłam „przyprawę do mas serowych” Kamis. W składzie ma wanilię, cytrynę i kardamon. Wanilia i kardamon są dość drogie, w ramach zamiennika możesz użyć 2 opakowań tej przyprawy oraz cynamonu. To bardziej ekonomiczny, równie pyszny wariant!
Przygotowanie:Wanilię zmielić („zemleć” jest poprawnie, ale kto tak mówi?) w młynku do kawy z 30 g cukru.Cytryny sparzyć, otrzeć z nich żółtą część skórki, przeciąć na pół i wycisnąć z nich sok.Jabłka umyć i obrać, po czym pokroić w kosteczkę. Zalać sokiem z cytryny i dokładnie je w nim obtoczyć aby nie ściemniały.Na patelnię wsypać cukier, lekko go podgrzać po czym wrzucić rodzynki i jabłka z sokiem i skórką z cytryny. Prażyć jabłka przez 10 minut aż będą miękkie. Dodać mieloną wanilię i przyprawy. Smażyć kolejne 5 minut.Gorące jabłka przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Jeśli planujesz je dłużej przechowywać polecam je pasteryzować przez 10 minut.Powiązane notki:Jabłka do szarlotki – prażone – w słoikach na zimęJabłka w czerwonym karmelu na choinkę (Święta)Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjnaKorzenna Konfitura jabłkowo marchewkowaJabłecznik z bezą Nesquik