Wykonanie
Tyle mam dyni i nie zawaham się jej użyć :D Część przerobiłam na purée i zamroziłam, by móc również po sezonie
dyniowym przyrządzać
dyniowe wypieki, a drugą część przeznaczyłam na ten słodki
dżem z
wanilią. O ile mój poprzedni
dżem jest dość pikantny w smaku za sprawą świeżego
imbiru, tak ten jest delikatny dzięki dodatkowi
cukru z prawdziwą
wanilią.Uwaga: przygotowanie tego d ż emu trzeba zacz ąć wiecz ó r wcze ś niej .Składniki na 8 słoików (o pojemności 250 ml):3 kg oczyszczonej dyni (pokrojonej w kostkę)350 g
cukru (w dwóch porcjach: 200 g i 150 g)4 duże kwaśne
jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)skórka starta z 2
cytryn (uprzednio wyparzonych)sok wyciśnięty z 3-4
cytryn4 opakowania (po 20 g)
cukru z prawdziwą
wanilią i nutą
kardamonu (z firmy Kamis)1-2 łyżeczki
cynamonu (według gustu)Wieczór wcześniej
dynie zasypać 200 g
cukru, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia sok, który powstał w ten sposób częściowo zlać, a resztę zagotować razem z pokrojoną
dynią. Do części
syropu, która pozostała dodać
sok z cytryn. Powstały rozczyn wlać do garnka z gotującą się
dynią, dodać skórkę otartą z
cytryn,
cukier w prawdziwą
wanilią i
cynamon. Wymieszać i gotować dalej.Dodać pokrojone
jabłka i ponownie wymieszać. Garnek przykryć i dusić, aż
dynia zmięknie. Od czasu do czasu przemieszać, by
dynia się nie przypaliła. Dorzucić resztę
cukru (150 g) i pogotować jeszcze chwilę, aż
cukier się rozpuści.Całość zmiksować blenderem lub zostawić kawałki dyni według upodobań. Gotowy
dżem ostrożnie przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: