Wykonanie
Marzyłem, żeby zrobić ten
dżem od momentu kiedy znajomy dał mi go do spróbowania, a było to chyba ponad rok temu. Był tak pyszny, że zawartość słoika znikła momentalnie.
Dżem dyniowo-
jabłkowy to teraz dla mnie najlepszy
owocowy smakołyk jaki może istnieć o tej
porze roku. Jest słodki i ma charakterystyczny smak dzięki
przyprawom jakie dodałem czyli
cynamon i
kardamon.Myślę, że od dzisiaj taki
dżem będzie częściej gościł w mojej spiżarni;)Składniki na około 8 słoików (takich jak na zdjęciu)- 2 , 5 kg dyni- 1,5 kg
jabłek- sok z dwóch
cytryn-
cukier- pół łyżeczki
cynamonu- pół łyżeczki świeżo zmielonego
kardamonuPrzygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Całą zawartość przekładamy do garnka. Tak samo postępujemy z
jabłkami. Następnie wlewamy
sok z cytryny oraz dodajemy
cukier. Ja dodałem 3/4 szklanki i
dżem okazał się idealny, ale wszystko zależy od gustu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, przykrywamy garnek i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy
między 1 a 1,5h co jakiś czas mieszając, żeby
dżem się nie przypalił. Dziesięć minut przed zakończeniem gotowania dodajemy
cynamon oraz
kardamon.Tak zrobiony
dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Następnie wkładamy do garnka, wlewamy
wodę do połowy wysokości słoików i gotujemy przez 10 minut. Teraz możemy być pewni, że
dżem nie zepsuje się nam i będziemy mogli cieszyć się smakiem tego niesamowitego
dżemu również w zimie.