Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka
cukru- 1 łyżka
kakao- 1 łyżka
przyprawy do piernika- 1 szklanka mocnej zimnej
herbaty- 1/2 szklanki
miodu- 100g
masła- 2
jajka*na masę- 1
galaretka pomarańczowa- 600ml
śmietany 30%- 3 łyżki
cukru pudru- ok. 300g
galaretek w
czekoladzie*na polewę- 1
czekolada gorzka- 1/2
czekolady mlecznej- ok. 4 łyżki
śmietany 30%Sposób przygotowania:1.
Masło rozpuszczamy z
miodem,
przyprawą do piernika i
kakao, studzimy.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzone
masło z
miodem,
herbatę oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, całość dokładnie miksujemy.2. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 30x20cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 45min. (do suchego patyczka), studzimy.3. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty, dolny przekładamy do formy, natomiast górny kruszymy.4.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej
wody, studzimy.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną
galaretkę, dokładnie mieszamy.5.
Galaretki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do masy śmietanowej, mieszamy.
Śmietanę przekładamy na ciasto w formie, posypujemy pokruszonym
ciastem, lekko dociskamy, ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.6.
Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem
śmietany w kąpieli
wodnej, gotową polewą polewamy ciasto, chłodzimy.Inspiracja:asiuuulek