Wykonanie
Dzisiaj polecam ciasto ptysiowe z
truskawkami i
borówkami, przełażone
bitą śmietaną. Ciasto szybciutko się wykonuje, pięknie wygląda, tak letnio i pysznie smakuje.

SKŁADNIKI na ciasto :250 ml
mleka150 g
margaryny1 i 1/2 szklanka
mąki pszennej5
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMleko z
margaryną ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, kiedy zacznie się gotować wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką do ciasta. Zdejmujemy z ognia i studzimy.Mikserem ucieramy ciasto z
jajkami do momentu połączenia się składników, wsypujemy proszek i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy porcje, tortownicę o średnicy 25 cm, smarujemy
masłem lub
olejem, wysypujemy
bułką tartą lub
mąką, maczając łyżkę w wodzie rozkładamy porcję ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 * C, przez około 20-25 minut, aż powstaną duże uwypuklenia w cieście, oczywiście uważając aby się ciasto nie spiekło.
ŚMIETANA :400 ml
śmietany 30 % mocno schłodzonej2 opakowania
cukru waniliowego1 łyżka
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej
wody150 g
serka waniliowegoBardzo zimną
śmietanę ubijamy robotem, na najwyższych obrotach, z
cukrem waniliowym. Kiedy jest już mocno ubita, dodajemy
serek waniliowy, mieszamy. Następnie cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną
żelatynę, chwilkę mieszamy i odkładamy do lodówki aż lekko stężeje, będzie się lepiej nakładać na ciasto.DODATKOWO :30 dkg
truskawek, umytych i pokrojonych10 dkg
borówekdżem truskawkowy ( opcjonalnie )Na pierwszy blat ciasta ptysiowego rozsmarowujemy trochę
dżemu truskawkowego, na to porcja
bitej śmietany i pokrojone
truskawki oraz
borówki. Czynność tą powtarzamy z drugim
ciastem a wierzch dekorujemy według uznania.
