Wykonanie
Pyszne babeczki z
dżemem i kremem
mascarpone.Myślę że można je udekorować dowolnie,u mnie
truskawki i jajeczka lukrowane.

SKŁADNIKI : na 20 babeczekCIASTO :125 g
margaryny2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru1
żółtko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1-2 łyżeczki gęstej
śmietany1
jajko do posmarowania uszekZ podanych składników zagniatamy elastyczne,kruche ciasto.Schładzamy je w lodówce.Foremki do babeczek smarujemy
oliwą,wykładamy
ciastem,część zostawiamy do zrobienia uszek.Babeczki pieczemy w temperaturze 170*C,przez 15 minut.Z części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy kształt uszek odpowiadające wielkością babeczek.Musimy pamiętać że uszka muszą dobrze pasować do wielkości babeczek.Smarujemy je rozmąconym
jajkiem,pieczemy tak jak babeczki.KREM
MASCARPONE :200 ml
śmietany 30 %125 g
serka mascarpone (1/2 opakowania)1 płaska łyżeczka
żelatyny,namoczona w 1/4 szklanki ciepłej
wody1
cukier waniliowy1 łyżkiDODATKOWO :
dżem truskawkowykilka świeżych
truskawekjajeczka lukrowane do dekoracji
Śmietanę ubijamy na sztywno,dalej ubijając wsypujemy
cukry i po chwili dodajemy
serek.Dokładnie mieszamy.Ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną
żelatynę,mieszamy.
Śmietanę wkładamy do lodówki na około 10-15 minut aby troszkę się zsiadła.Babeczki smarujemy w środku
dżemem.Szprycę napełniamy kremem i napełniamy
ciasteczka.Dekorujemy
owocami lub dowolnymi ozdobami.Na koniec wkładamy do każdej babeczki uszka.Schładzamy w lodówce,najsmaczniejsze na drugi dzień,babeczki są miękkie i wilgotne.Ja uszka wkładałam do babeczek przed podaniem,tak było wygodniej.Smacznego.
