ßßß Cookit - przepis na Jogurtowa jaglanka

Jogurtowa jaglanka

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy słyszał o kaszy jaglanej . Czy jest smaczna? Zdania są podzielone. Wiele osób wciąż nie może się do niej przekonać - a przecież sekret tkwi w
jej odpowiednim przygotowaniu. By wydobyć smak, którym można się zachwycić, potrzeba tylko odrobiny cierpliwości i fantazji.
Wiele razy przygotowywałam już kaszę jaglaną z bakaliami, z prażonym jabłkiem i cynamonem, koniec końców z kakao w wersji budyniowej. Tym razem przyszedł czas na jaglankę jogurtową - lekką i orzeźwiającą wersję: wymarzoną na ciepły poranek (który na szczęście wita nas coraz częściej). Ta miseczka kryje w sobie samo zdrowie : począwszy od wspomnianej kaszy jaglanej, nazywanej słusznie "królową kasz", przez delikatny jogurt naturalny, świeże owoce, kończąc na ziarnach słonecznika, które zawierają mnóstwo witamin, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także bogactwo minerałów takich jak cynk, potas, wapń, żelazo i fosfor . Nie pozostaje mi nic innego, jak zachęcić do jej przygotowania.
/1 porcja/
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 150ml wody + 100ml mleka
- 100g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1 łyżka syropu z agawy*
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka rodzynek
- 1/2 jabłka
- 1/4 laski wanilii**
Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej, potem zimnej wodzie. Następnie gotujemy ją w wodzie i mleku z dodatkiem rodzynek, łyżeczki wiórków kokosowych, wanilii i syropu z agawy do momentu wchłonięcia przez kaszę płynu (15-20 minut). Gotową kaszę studzimy, a następnie łączymy z jogurtem naturalnym. Przekładamy do miseczki i podajemy z jabłkiem, słonecznikiem i wiórkami kokosowymi, a także, opcjonalnie, słodkimi syropami lub miodem (na zdjęciu: miód żurawinowy).
*można zastąpić cukrem, miodem, ksylitolem
**można zastąpić olejkiem lub cukrem wanilinowym
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/03/jogurtowa-jaglana-bezglutenowo-na.html