ßßß
Chyba każdy słyszał o kaszy jaglanej . Czy jest smaczna? Zdania są podzielone. Wiele osób wciąż nie może się do niej przekonać - a przecież sekret tkwi wjej odpowiednim przygotowaniu. By wydobyć smak, którym można się zachwycić, potrzeba tylko odrobiny cierpliwości i fantazji.Wiele razy przygotowywałam już kaszę jaglaną z bakaliami, z prażonym jabłkiem i cynamonem, koniec końców z kakao w wersji budyniowej. Tym razem przyszedł czas na jaglankę jogurtową - lekką i orzeźwiającą wersję: wymarzoną na ciepły poranek (który na szczęście wita nas coraz częściej). Ta miseczka kryje w sobie samo zdrowie : począwszy od wspomnianej kaszy jaglanej, nazywanej słusznie "królową kasz", przez delikatny jogurt naturalny, świeże owoce, kończąc na ziarnach słonecznika, które zawierają mnóstwo witamin, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także bogactwo minerałów takich jak cynk, potas, wapń, żelazo i fosfor . Nie pozostaje mi nic innego, jak zachęcić do jej przygotowania.
/1 porcja/- 4 łyżki kaszy jaglanej- 150ml wody + 100ml mleka- 100g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma- 1 łyżka syropu z agawy*- 1 łyżka ziaren słonecznika- 1 łyżka wiórków kokosowych- 1 łyżka rodzynek- 1/2 jabłka- 1/4 laski wanilii**Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej, potem zimnej wodzie. Następnie gotujemy ją w wodzie i mleku z dodatkiem rodzynek, łyżeczki wiórków kokosowych, wanilii i syropu z agawy do momentu wchłonięcia przez kaszę płynu (15-20 minut). Gotową kaszę studzimy, a następnie łączymy z jogurtem naturalnym. Przekładamy do miseczki i podajemy z jabłkiem, słonecznikiem i wiórkami kokosowymi, a także, opcjonalnie, słodkimi syropami lub miodem (na zdjęciu: miód żurawinowy).*można zastąpić cukrem, miodem, ksylitolem**można zastąpić olejkiem lub cukrem wanilinowym