Wykonanie

Chyba każdy słyszał o
kaszy jaglanej . Czy jest smaczna? Zdania są podzielone. Wiele osób wciąż nie może się do niej przekonać - a przecież sekret tkwi wjej odpowiednim przygotowaniu. By wydobyć smak, którym można się zachwycić, potrzeba tylko odrobiny cierpliwości i fantazji.Wiele
razy przygotowywałam już
kaszę jaglaną z
bakaliami, z prażonym
jabłkiem i
cynamonem, koniec końców z
kakao w wersji budyniowej. Tym razem przyszedł czas na jaglankę
jogurtową - lekką i orzeźwiającą wersję: wymarzoną na ciepły poranek (który na szczęście wita nas coraz częściej). Ta miseczka kryje w sobie samo zdrowie : począwszy od wspomnianej
kaszy jaglanej, nazywanej słusznie "królową
kasz", przez delikatny
jogurt naturalny, świeże
owoce, kończąc na ziarnach
słonecznika, które zawierają mnóstwo witamin,
białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także bogactwo minerałów takich jak cynk, potas, wapń, żelazo i fosfor . Nie pozostaje mi nic innego, jak zachęcić do jej przygotowania.

/1 porcja/- 4 łyżki
kaszy jaglanej- 150ml
wody + 100ml
mleka- 100g
jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma- 1 łyżka
syropu z agawy*- 1 łyżka
ziaren słonecznika- 1 łyżka
wiórków kokosowych- 1 łyżka
rodzynek- 1/2
jabłka- 1/4
laski wanilii**
Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej,
potem zimnej wodzie. Następnie gotujemy ją w wodzie i
mleku z dodatkiem
rodzynek, łyżeczki
wiórków kokosowych,
wanilii i
syropu z agawy do momentu wchłonięcia przez
kaszę płynu (15-20 minut). Gotową
kaszę studzimy, a następnie łączymy z
jogurtem naturalnym. Przekładamy do miseczki i podajemy z
jabłkiem,
słonecznikiem i wiórkami kokosowymi, a także, opcjonalnie, słodkimi
syropami lub
miodem (na zdjęciu:
miód żurawinowy).*można zastąpić
cukrem,
miodem,
ksylitolem**można zastąpić
olejkiem lub
cukrem wanilinowym