Wykonanie
Śniadanie. Często pomijane lub zjadane w pośpiechu... Warto zadbać o to, aby ten pierwszy posiłek w ciągu dnia był dobrze zbilansowany, zdrowy i dawał nam energię na kolejne godziny. Idealną propozycją na śniadanie jest jaglanka - prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Dziś
kasz jaglana wraca do łask i słusznie, bo jest nieocenionym źródłem
białka, witamin z grupy B, witaminy E, krzemu, żelaza, miedzi i lecytyny. Poza tym to produkt bezglutenowy, nie uczula i jest lekkostrawna. Jesienią szczególnie warto po nią sięgać bo ma działanie przeciwwirusowe. U mnie dzisiaj jaglanka w jesiennej odsłonie - z
jabłkami,
żurawiną,
miodem i
cynamonem. Rozgrzewa, syci i dodaje energii - czego chcieć więcej w chłodny, jesienny poranek?
Składniki (na 2 porcje):500 ml
mleka 0,5-1,5 % tłuszczu100 g suchej
kaszy jaglanej2 małe
jabłka2 łyżki
żurawiny1 łyżka
wiórków kokosowych2 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli1 łyżeczka
masłaGarnek z grubym dnem podgrzać na niewielkim ogniu. Wsypać suchą
kaszę jaglaną, delikatnie podprażyć, cały czas mieszając. Wlać
wodę w proporcji 1:2,5, dodać łyżeczkę
masła i szczyptę
soli. Garnek przykryć i gotować
kaszę przez około 7 minut na wolnym ogniu, nie mieszając. Wyłączyć gaz i zostawić
kaszę pod przykryciem na około 15 minut.
Kaszę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Zalać podgrzanym
mlekiem, dodać
jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) starte na tarce na grubych oczkach,
wiórki kokosowe,
żurawinę i
cynamon, wymieszać. Polać
miodem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!Rady:
Kaszę można także ugotować od razu na
mleku lub
mleku z
wodą.Jeśli preferujecie bardziej gęstą jaglankę, należy dodać do niej mniej
mleka.Do jaglanki można dodać ulubione
orzechy i nasiona.
Miód można zastąpić
ksylitolem lub zwykłym
cukrem.