ßßß
Składniki (na 2 porcje):500 ml mleka 0,5-1,5 % tłuszczu100 g suchej kaszy jaglanej2 małe jabłka2 łyżki żurawiny1 łyżka wiórków kokosowych2 łyżeczki miodu1/2 łyżeczki cynamonuszczypta soli1 łyżeczka masła
Garnek z grubym dnem podgrzać na niewielkim ogniu. Wsypać suchą kaszę jaglaną, delikatnie podprażyć, cały czas mieszając. Wlać wodę w proporcji 1:2,5, dodać łyżeczkę masła i szczyptę soli. Garnek przykryć i gotować kaszę przez około 7 minut na wolnym ogniu, nie mieszając. Wyłączyć gaz i zostawić kaszę pod przykryciem na około 15 minut. Kaszę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Zalać podgrzanym mlekiem, dodać jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) starte na tarce na grubych oczkach, wiórki kokosowe, żurawinę i cynamon, wymieszać. Polać miodem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!Rady: Kaszę można także ugotować od razu na mleku lub mleku z wodą.Jeśli preferujecie bardziej gęstą jaglankę, należy dodać do niej mniej mleka.Do jaglanki można dodać ulubione orzechy i nasiona.Miód można zastąpić ksylitolem lub zwykłym cukrem.