Wykonanie
Nie zawsze mam czas i siłę na gotowanie - bywa, że uciekam się do prostych rozwiązań, przygotowując na obiad kolejny dzień z
rzędu makaron z warzywami i
serem, a na śniadanie wcinam owsiankę lub
jogurt. Niemniej, i w szukaniu prostoty można odkryć przepisy, które nie są trudne w przygotowaniu, a gwarantują naprawdę wspaniałe efekty.Frittata to danie, które umożliwia zawarcie w nim tak zwanego wszystkiego i niczego: wystarczy zestawienie ulubionych warzyw i garstka
sera, by skomponować naprawdę smaczny i zdrowy posiłek. I choć częściej stawiam na frittatę w wersji pełnowymiarowej, jako danie obiadowe, tak też tym razem pokusiłam się o lekkie śniadanie. Na upartego można byłoby pokusić się o stwierdzenie, że zjadłam po prostu alternatywną wersję jajecznicy, jednak frittata ma swój specyficzny smak, który ciężko byłoby przyrównać do wspomnianego wyżej dania. Mini frittaty mogą stanowić też wspaniałą propozycję na przekąskę na zimno lub na ciepło - czy to podane na talerzykach, czy to w papilotkach, nie tylko prezentują się dobrze, ale i zachwycają smakiem. Charakteru w tym przypadku zdecydowanie dodaje im
ser cheddar, który - połączony ze
szczypiorkiem i
cebulką przekona niejednego wielbiciela
serowych chipsów, że naprawdę, naprawdę istnieją zamienniki tego typu grzeszków. A ja, niezależnie od tego, czy do tej
pory to danie była Wam obce, czy też lubicie i przygotowujecie je często, zachęcam Was gorąco do wypróbowania właśnie tego zestawienia smaków - naprawdę warto!
/4 porcje/- 8
jajek- 1 szklanka różyczek
kalafiora- 1 garść
świeżego szpinaku- 1
czerwona cebula- 3 łyżki posiekanego
szczypiorku- 80g
sera cheddar*-
olej lub
oliwa-
sól i
pieprzKalafior gotujemy na parze do momentu, w którym nie będzie surowy, jednak uważamy, aby nie był zbyt miękki. Odstawiamy
kalafior do ostudzenia, a następnie dzielimy na małe cząstki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zarumienienia na rozgrzanym
oleju, w połowie smażenia dodając na patelnię
szpinak. W misce dokładnie mieszamy
jajka,
sól,
pieprz (dla efektu jednolitej konsystencji, możemy użyć do tego miksera). Następie dodajemy
szczypiorek oraz starty na tarce o dużych oczkach
ser cheddar. Na samym końcu dodajemy do masy ostudzony
szpinak,
cebulę oraz
kalafior. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie przelewamy całość do żarrodpornych, lekko natłuszczonych kokilek. Pieczemy frittaty w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Frittaty wyjmujemy delikatnie z kokilek tuż po wystudzeniu, lub też jemy prosto z kokilek z ulubionymi dodatkami.*można zastąpić innym
serem o charakterystycznym,
ostrym smaku