ßßß
 
            
         Idealne danie na niedzielne śniadanie!Robiłam już różne wersje jajek w kokilkach, ale wydaje mi się, że ta jest wyjątkowa nie tylko ze względu na szpinak, ale także na dodatek twarożku, który rozpuszcza się pod wpływem temperatury i stanowi fajne kremowe nadzienie.Przepis pochodzi z tej strony.Uwaga:)Jeśli takie śniadanie ma być poranną niespodziankę, można kokilki przygotować wieczorem. Przykryć folią i zostawić na noc w lodówce. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik, wstawić naczynka do większej formy, zalać wrzątkiem i danie będzie gotowe w 10-15 minut:)To danie ma jeszcze jedną, dużą zaletę. Możemy na raz przygotować wiele porcji. Tyle ilu mamy gości na śniadaniu.Wszystkie będą gotowe na raz, nie tak jak np. z jajkami sadzonymi, których liczbę ogranicza wielkość naszej patelni… Jedyne o czym musimy pamiętać to zaopatrzenie się w odpowiednią ilość kokilek ;)Składniki: (na 2 porcje)2 jaja2 garści świeżego szpinaku (lub 2 łyżki rozmrożonego)2 łyżki twarożku z dodatkiem czosnku (lub ziołowego)1 łyżka ostrego tartego sera (np. Cheddar)sól i pieprzoliwa z oliwek do wysmarowania kokilekposiekany szczypiorek do posypania2 kokilki do zapiekania (pojemności około pół szklanki)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarować oliwą dwie foremki do zapiekania.Na oliwie podsmażyć liście szpinaku aż zwiędną i puszczą sok. Delikatnie posolić i popieprzyć. (Uwaga: Jeśli będziemy używać twarożku bez czosnku, np. koziego, to możemy dodać 1/2 ząbka czosnku do szpinaku – ja tak właśnie zrobiłam i wyszło bardzo smacznie.) Przełożyć szpinak na sitko i używając łyżki wycisnąć nadmiar wody.Do każdej z wysmarowanych kokilek nakładać najpierw połowę szpinaku, potem łyżkę twarożku, na to wbić jajko i wszystko posypać pieprzem i połową utartego sera.
Idealne danie na niedzielne śniadanie!Robiłam już różne wersje jajek w kokilkach, ale wydaje mi się, że ta jest wyjątkowa nie tylko ze względu na szpinak, ale także na dodatek twarożku, który rozpuszcza się pod wpływem temperatury i stanowi fajne kremowe nadzienie.Przepis pochodzi z tej strony.Uwaga:)Jeśli takie śniadanie ma być poranną niespodziankę, można kokilki przygotować wieczorem. Przykryć folią i zostawić na noc w lodówce. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik, wstawić naczynka do większej formy, zalać wrzątkiem i danie będzie gotowe w 10-15 minut:)To danie ma jeszcze jedną, dużą zaletę. Możemy na raz przygotować wiele porcji. Tyle ilu mamy gości na śniadaniu.Wszystkie będą gotowe na raz, nie tak jak np. z jajkami sadzonymi, których liczbę ogranicza wielkość naszej patelni… Jedyne o czym musimy pamiętać to zaopatrzenie się w odpowiednią ilość kokilek ;)Składniki: (na 2 porcje)2 jaja2 garści świeżego szpinaku (lub 2 łyżki rozmrożonego)2 łyżki twarożku z dodatkiem czosnku (lub ziołowego)1 łyżka ostrego tartego sera (np. Cheddar)sól i pieprzoliwa z oliwek do wysmarowania kokilekposiekany szczypiorek do posypania2 kokilki do zapiekania (pojemności około pół szklanki)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarować oliwą dwie foremki do zapiekania.Na oliwie podsmażyć liście szpinaku aż zwiędną i puszczą sok. Delikatnie posolić i popieprzyć. (Uwaga: Jeśli będziemy używać twarożku bez czosnku, np. koziego, to możemy dodać 1/2 ząbka czosnku do szpinaku – ja tak właśnie zrobiłam i wyszło bardzo smacznie.) Przełożyć szpinak na sitko i używając łyżki wycisnąć nadmiar wody.Do każdej z wysmarowanych kokilek nakładać najpierw połowę szpinaku, potem łyżkę twarożku, na to wbić jajko i wszystko posypać pieprzem i połową utartego sera. Kokilki wstawić do większego szklanego naczynia. Na dno tego naczynia wlać gotującą wodę do połowy wysokości kokilek.Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. (Uwaga: Po 12 minutach jajka są w wersji „na miękko”, a po 15 „pół na twardo”, tzn. białko jest ścięte, a żółtko jest w połowie płynne…)Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleninką.Smacznego:)
Kokilki wstawić do większego szklanego naczynia. Na dno tego naczynia wlać gotującą wodę do połowy wysokości kokilek.Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. (Uwaga: Po 12 minutach jajka są w wersji „na miękko”, a po 15 „pół na twardo”, tzn. białko jest ścięte, a żółtko jest w połowie płynne…)Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleninką.Smacznego:)