ßßß
 
            
         Kwiaty cukinii nadziane twarożkiem, a następnie zapieczone to danie bardzo lekkie i delikatne w smaku.Idealne jako mała przekąska, albo dodatek do sałatki na lunch.Moi Drodzy,Przepraszam za kilkudniową „ciszę” na blogu, ale niestety byłam „odcięta” od mojego komputera i internetu :(Mam nadzieję, że uda mi się wkrótce nadrobić zaległości i opublikować parę smakowitych przepisów :)Pzdr AniadoSkładniki : (3-4 porcje)8 sztuk kwiatów cukinii2 twarożki typu Philadelphia1-2 ząbki czosnku2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie szczypior i tymianek)sól i pieprzzalewa:100 g śmietany 30 %50 g tartego parmezanu3 jaja (najlepiej od szczęśliwych kur)sól i pieprz3-4 foremki do zapiekania lub 1 dużaoliwa do wysmarowania foremek
Kwiaty cukinii nadziane twarożkiem, a następnie zapieczone to danie bardzo lekkie i delikatne w smaku.Idealne jako mała przekąska, albo dodatek do sałatki na lunch.Moi Drodzy,Przepraszam za kilkudniową „ciszę” na blogu, ale niestety byłam „odcięta” od mojego komputera i internetu :(Mam nadzieję, że uda mi się wkrótce nadrobić zaległości i opublikować parę smakowitych przepisów :)Pzdr AniadoSkładniki : (3-4 porcje)8 sztuk kwiatów cukinii2 twarożki typu Philadelphia1-2 ząbki czosnku2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie szczypior i tymianek)sól i pieprzzalewa:100 g śmietany 30 %50 g tartego parmezanu3 jaja (najlepiej od szczęśliwych kur)sól i pieprz3-4 foremki do zapiekania lub 1 dużaoliwa do wysmarowania foremek Wykonanie:Kwiaty cukinii opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na ręczniku papierowym i poczekać aż wyschną.Przygotować nadzienie. Twarożek wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Uwaga: Farsz musi mieć dość zdecydowany smak.)Ściąć nasadę każdego kwiatu, usunąć środek i przeciąć wzdłuż. Nałożyć farsz i zrolować. (Podobnie jak w tym przepisie .)
Wykonanie:Kwiaty cukinii opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na ręczniku papierowym i poczekać aż wyschną.Przygotować nadzienie. Twarożek wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Uwaga: Farsz musi mieć dość zdecydowany smak.)Ściąć nasadę każdego kwiatu, usunąć środek i przeciąć wzdłuż. Nałożyć farsz i zrolować. (Podobnie jak w tym przepisie .) Przygotować zalewę. Wymieszać dokładnie jajka z dodatkiem śmietany i parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.Naczynka do zapiekania wysmarować cienko oliwą. Ułożyć w nich nadziane kwiaty cukinii i polać zalewą.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu aż zapiekanki się ładnie przyrumienią.Podawać na gorąco lub na zimno.Smacznego :)
Przygotować zalewę. Wymieszać dokładnie jajka z dodatkiem śmietany i parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.Naczynka do zapiekania wysmarować cienko oliwą. Ułożyć w nich nadziane kwiaty cukinii i polać zalewą.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu aż zapiekanki się ładnie przyrumienią.Podawać na gorąco lub na zimno.Smacznego :)