ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANE KWIATY CUKINII

ZAPIEKANE KWIATY CUKINII

nazwa

Wykonanie

Kwiaty cukinii nadziane twarożkiem, a następnie zapieczone to danie bardzo lekkie i delikatne w smaku.
Idealne jako mała przekąska, albo dodatek do sałatki na lunch.
Moi Drodzy,
Przepraszam za kilkudniową „ciszę” na blogu, ale niestety byłam „odcięta” od mojego komputera i internetu :(
Mam nadzieję, że uda mi się wkrótce nadrobić zaległości i opublikować parę smakowitych przepisów :)
Pzdr Aniado
Składniki : (3-4 porcje)
8 sztuk kwiatów cukinii
2 twarożki typu Philadelphia
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie szczypior i tymianek)
sól i pieprz
zalewa:
100 g śmietany 30 %
50 g tartego parmezanu
3 jaja (najlepiej od szczęśliwych kur)
sól i pieprz
3-4 foremki do zapiekania lub 1 duża
oliwa do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Kwiaty cukinii opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na ręczniku papierowym i poczekać aż wyschną.
Przygotować nadzienie. Twarożek wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Uwaga: Farsz musi mieć dość zdecydowany smak.)
Ściąć nasadę każdego kwiatu, usunąć środek i przeciąć wzdłuż. Nałożyć farsz i zrolować. (Podobnie jak w tym przepisie .)
Przygotować zalewę. Wymieszać dokładnie jajka z dodatkiem śmietany i parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynka do zapiekania wysmarować cienko oliwą. Ułożyć w nich nadziane kwiaty cukinii i polać zalewą.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu aż zapiekanki się ładnie przyrumienią.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/06/15/zapiekane-kwiaty-cukinii