Wykonanie
Kwiaty
cukinii nadziane
twarożkiem, a następnie zapieczone to danie bardzo lekkie i delikatne w smaku.Idealne jako mała przekąska, albo dodatek do sałatki na lunch.Moi
Drodzy,Przepraszam za kilkudniową „ciszę” na blogu, ale niestety byłam „odcięta” od mojego komputera i internetu :(Mam nadzieję, że uda mi się wkrótce nadrobić zaległości i opublikować parę smakowitych przepisów :)Pzdr AniadoSkładniki : (3-4 porcje)8 sztuk kwiatów
cukinii2
twarożki typu Philadelphia1-2 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanych świeżych
ziół (u mnie
szczypior i
tymianek)
sól i
pieprzzalewa:100 g
śmietany 30 %50 g tartego
parmezanu3
jaja (najlepiej od szczęśliwych kur)
sól i
pieprz3-4 foremki do zapiekania lub 1 duża
oliwa do wysmarowania foremek
Wykonanie:Kwiaty
cukinii opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na ręczniku papierowym i poczekać aż wyschną.Przygotować nadzienie.
Twarożek wymieszać z przeciśniętym
czosnkiem i posiekanymi
ziołami. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. (Uwaga: Farsz musi
mieć dość zdecydowany smak.)Ściąć nasadę każdego kwiatu, usunąć środek i przeciąć wzdłuż. Nałożyć farsz i zrolować. (Podobnie jak w tym przepisie .)
Przygotować zalewę. Wymieszać dokładnie
jajka z dodatkiem
śmietany i
parmezanu. Doprawić
solą i
pieprzem.Naczynka do zapiekania wysmarować cienko
oliwą. Ułożyć w nich nadziane kwiaty
cukinii i polać zalewą.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu aż zapiekanki się ładnie przyrumienią.Podawać na gorąco lub na zimno.Smacznego :)