ßßß
 
            
         Frittata to pyszna kuzynka omletu. Danie wszechstronne, łatwe i szybkie do przygotowania.Tym razem polecam frittatę z grillowaną cukinią i serem pleśniowym. Danie w sam raz na lunch lub jako dodatek na obiado-kolację.Przepis cytuję za Evą .Składniki:1/2 średniej cukinii ze skórką4 jajka3 łyżki oliwy1-2 łyżki posiekanego szczypiorku1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie bazylia)20 g sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)sól i pieprz do smaku2 łyżki tartego parmezanuWykonanie:Cukinię pokroić w plasterki (5-7 mm grubości), skropić je łyżką oliwy, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Usmażyć/ugrillować* na patelni, odstawić do ostygnięcia.* Ja smażyłam plastry po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażona/ugrillowana cukinia powinna pozostać nadal dość jędrna.W misce rozkłócić jajka, doprawić lekko solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek, zioła, rozkruszony ser pleśniowy, parmezan i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ugrillowane plasterki cukinii i delikatnie wymieszać.Patelnię o średnicy 20 cm mocno rozgrzać, wlać resztę oliwy, zmniejszyć ogień i przelać przygotowaną masę. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie obrócić i smażyć 2-3 minuty z drugiej strony.Uwaga: Obracanie frittaty. Zsuwamy frittatę delikatnie na talerz. Nieusmażona część znajduje się na wierzchu. Następnie przykrywamy ją patelnią i delikatnie przekręcamy tak, aby frittata znalazła się na patelni nieusmażoną częścią do dołu. Brzmi skomplikowanie, ale wcale tak nie jest ;)Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną jak pizzę i udekorowaną świeżymi ziołami.Smacznego :)
Frittata to pyszna kuzynka omletu. Danie wszechstronne, łatwe i szybkie do przygotowania.Tym razem polecam frittatę z grillowaną cukinią i serem pleśniowym. Danie w sam raz na lunch lub jako dodatek na obiado-kolację.Przepis cytuję za Evą .Składniki:1/2 średniej cukinii ze skórką4 jajka3 łyżki oliwy1-2 łyżki posiekanego szczypiorku1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie bazylia)20 g sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)sól i pieprz do smaku2 łyżki tartego parmezanuWykonanie:Cukinię pokroić w plasterki (5-7 mm grubości), skropić je łyżką oliwy, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Usmażyć/ugrillować* na patelni, odstawić do ostygnięcia.* Ja smażyłam plastry po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażona/ugrillowana cukinia powinna pozostać nadal dość jędrna.W misce rozkłócić jajka, doprawić lekko solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek, zioła, rozkruszony ser pleśniowy, parmezan i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ugrillowane plasterki cukinii i delikatnie wymieszać.Patelnię o średnicy 20 cm mocno rozgrzać, wlać resztę oliwy, zmniejszyć ogień i przelać przygotowaną masę. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie obrócić i smażyć 2-3 minuty z drugiej strony.Uwaga: Obracanie frittaty. Zsuwamy frittatę delikatnie na talerz. Nieusmażona część znajduje się na wierzchu. Następnie przykrywamy ją patelnią i delikatnie przekręcamy tak, aby frittata znalazła się na patelni nieusmażoną częścią do dołu. Brzmi skomplikowanie, ale wcale tak nie jest ;)Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną jak pizzę i udekorowaną świeżymi ziołami.Smacznego :)