Wykonanie
Frittata to pyszna kuzynka omletu. Danie wszechstronne, łatwe i szybkie do przygotowania.Tym razem polecam frittatę z grillowaną
cukinią i
serem pleśniowym. Danie w sam raz na lunch lub jako dodatek na obiado-kolację.Przepis cytuję za Evą .Składniki:1/2 średniej
cukinii ze skórką4
jajka3 łyżki
oliwy1-2 łyżki posiekanego
szczypiorku1-2 łyżki posiekanych świeżych
ziół (u mnie
bazylia)20 g
sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)
sól i
pieprz do smaku2 łyżki tartego
parmezanuWykonanie:
Cukinię pokroić w plasterki (5-7 mm grubości), skropić je łyżką
oliwy, doprawić odrobiną
soli i
pieprzu. Usmażyć/ugrillować* na patelni, odstawić do ostygnięcia.* Ja smażyłam plastry po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażona/ugrillowana
cukinia powinna pozostać nadal dość jędrna.W misce rozkłócić
jajka, doprawić lekko
solą i
pieprzem. Dodać posiekany
szczypiorek,
zioła, rozkruszony
ser pleśniowy,
parmezan i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ugrillowane plasterki
cukinii i delikatnie wymieszać.Patelnię o średnicy 20 cm mocno rozgrzać, wlać resztę
oliwy, zmniejszyć ogień i przelać przygotowaną masę. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie obrócić i smażyć 2-3 minuty z drugiej strony.Uwaga: Obracanie frittaty. Zsuwamy frittatę delikatnie na talerz. Nieusmażona część znajduje się na wierzchu. Następnie przykrywamy ją patelnią i delikatnie przekręcamy tak, aby frittata znalazła się na patelni nieusmażoną częścią do dołu. Brzmi skomplikowanie, ale wcale tak nie jest ;)Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną jak pizzę i udekorowaną świeżymi
ziołami.Smacznego :)