ßßß Cookit - przepis na FRITTATA Z GRILLOWANEJ CUKINII

FRITTATA Z GRILLOWANEJ CUKINII

nazwa

Wykonanie

Frittata to pyszna kuzynka omletu. Danie wszechstronne, łatwe i szybkie do przygotowania.
Tym razem polecam frittatę z grillowaną cukinią i serem pleśniowym. Danie w sam raz na lunch lub jako dodatek na obiado-kolację.
Przepis cytuję za Evą .
Składniki:
1/2 średniej cukinii ze skórką
4 jajka
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie bazylia)
20 g sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki tartego parmezanu
Wykonanie:
Cukinię pokroić w plasterki (5-7 mm grubości), skropić je łyżką oliwy, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Usmażyć/ugrillować* na patelni, odstawić do ostygnięcia.
* Ja smażyłam plastry po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażona/ugrillowana cukinia powinna pozostać nadal dość jędrna.
W misce rozkłócić jajka, doprawić lekko solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek, zioła, rozkruszony ser pleśniowy, parmezan i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ugrillowane plasterki cukinii i delikatnie wymieszać.
Patelnię o średnicy 20 cm mocno rozgrzać, wlać resztę oliwy, zmniejszyć ogień i przelać przygotowaną masę. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie obrócić i smażyć 2-3 minuty z drugiej strony.
Uwaga: Obracanie frittaty. Zsuwamy frittatę delikatnie na talerz. Nieusmażona część znajduje się na wierzchu. Następnie przykrywamy ją patelnią i delikatnie przekręcamy tak, aby frittata znalazła się na patelni nieusmażoną częścią do dołu. Brzmi skomplikowanie, ale wcale tak nie jest ;)
Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną jak pizzę i udekorowaną świeżymi ziołami.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/05/03/frittata-z-grillowanej-cukinii