Wykonanie
O wiele łatwiej i szybciej jest zrobić jedną dużą frittatę, pokroić i podzielić na porcje.Ale ta przygotowana w małych pojemniczkach wygląda ciekawiej i może być nie tylko pysznym samodzielnym daniem,ale również elegancką przystawką,którą możemy zaskoczyć naszych domowników,a nawet gości.
Cukinia jest jednym z wielu warzyw ,którego nie powinno zabraknąć na włoskim
stole.Jest to o tyle łatwiejsze,że znajduje się w sprzedaży prawie przez cały rok.I dobrze,bo możliwości jej wykorzystania jest bardzo wiele,a jej zdecydowany zielony kolor nie tylko przyciąga wzrok,ale działa również bardzo pozytywnie na nasze kubeczki smakowe.
Cukinia powinna być jędrna i nie wyrośnięta .S kładniki: /na 6 małych aluminiowych foremek/
3 cukinie/ ilość należy dopasować do wielkości foremek/1 łyżka
oliwy z oliwek3-4
jajka60 ml
mleka3 łyżki tartego
parmezanu3- ziemniaki/ ugotowane/
pieprzsól do smaku...można dodać kawałek gotowanej czerwonej i
żółtej papryki,odrobinę
szczypiorku dla dekoracji.Wykonanie:
Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie paski,lekko posmarować
oliwą i grillować przez chwilę na patelni ,tak aby można je było łatwo formować . Gotowymi ,schłodzonymi plastrami wyłożyć dno i boki foremek.
Cukinia powinna wystawać kilka centymetrów z foremki
Jajka ubić z
mlekiem,dodać
ser,pokrojone w grubą kostkę
ziemniaki i
paprykę. Doprawić do smaku
pieprzem,z
soli można zrezygnować,ponieważ
ser jest słony. Masą jajeczną wypełnić foremki,przykryć wystającymi plastrami
cukinii,oprószyć
parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika/ok.170-180st./. Piec 20-25 minut, aż frittaty urosną . Powinny napęcznieć i lekko przyrumienić się. Po wyjęciu z z piekarnika odczekać kilka minut i wtedy dopiero wyjmować z foremek.Podawać na ciepło z dodatkiem mieszanej sałatki lub na zimno jako przekąskę.