Wykonanie
Śniadaniowe danie
rodem z Francji, gdzie nosi ładnie brzmiącą nazwę „Oeufs cocotte”.Poprzednio proponowałam
jajka w kokilkach ze
szpinakiem, tym razem będzie wersja z
pieczarkami.Ilość „wariacji” tego dania jest ogromna i na pewno jeszcze nie raz
będę do nich wracać. :)Składniki: (na 2 porcje)2
jaja2-3
pieczarki (lub kilka świeżych
kurek)1 łyżka
cebuli drobno posiekanej2 łyżeczki
śmietany kremówki1 łyżka
ostrego tartego
sera (np.
Cheddar)
sól i
pieprzoliwa z oliwek do wysmarowania kokilekposiekany
szczypiorek do posypania2 kokilki do zapiekania (pojemności około pół szklanki)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarować
oliwą dwie foremki do zapiekania.
Pieczarki pokroić na plasterki lub w drobną kostkę. Wymieszać z posiekaną
cebulą. Lekko posolić.Do każdej z wysmarowanych kokilek nałożyć najpierw połowę pokrojonych
pieczarek i
cebuli, na to wbić
jajko (ostrożnie, aby
żółtko pozostało w całości). Wszystko posypać
pieprzem i połową
utartego sera, a na koniec polać łyżeczką
śmietany.Kokilki wstawić do większego szklanego naczynia. Na dno tego naczynia wlać gotującą
wodę do połowy wysokości kokilek.Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. (Uwaga: Po 10 minutach
jajko powinno być w wersji „na miękko”, a po 12 „pół na twardo”, tzn.
białko jest ścięte, a
żółtko jest w połowie płynne…)Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego:)