ßßß
Śniadaniowe danie rodem z Francji, gdzie nosi ładnie brzmiącą nazwę „Oeufs cocotte”.Poprzednio proponowałam jajka w kokilkach ze szpinakiem, tym razem będzie wersja z pieczarkami.Ilość „wariacji” tego dania jest ogromna i na pewno jeszcze nie raz będę do nich wracać. :)Składniki: (na 2 porcje)2 jaja2-3 pieczarki (lub kilka świeżych kurek)1 łyżka cebuli drobno posiekanej2 łyżeczki śmietany kremówki1 łyżka ostrego tartego sera (np. Cheddar)sól i pieprzoliwa z oliwek do wysmarowania kokilekposiekany szczypiorek do posypania2 kokilki do zapiekania (pojemności około pół szklanki)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wysmarować oliwą dwie foremki do zapiekania.Pieczarki pokroić na plasterki lub w drobną kostkę. Wymieszać z posiekaną cebulą. Lekko posolić.Do każdej z wysmarowanych kokilek nałożyć najpierw połowę pokrojonych pieczarek i cebuli, na to wbić jajko (ostrożnie, aby żółtko pozostało w całości). Wszystko posypać pieprzem i połową utartego sera, a na koniec polać łyżeczką śmietany.Kokilki wstawić do większego szklanego naczynia. Na dno tego naczynia wlać gotującą wodę do połowy wysokości kokilek.Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. (Uwaga: Po 10 minutach jajko powinno być w wersji „na miękko”, a po 12 „pół na twardo”, tzn. białko jest ścięte, a żółtko jest w połowie płynne…)Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.Smacznego:)