Wykonanie
Już jutro Sylwester. Jeśli szykujecie przyjęcie w domu, mam dla Was fajny przepis. Przyznam, że ja nie przepadam za
śledziami, ale podobno ta wersja jest naprawdę smaczna :) Może kiedyś się przekonam i spróbuję :) A Wy lubicie śledzie? Jaka jest Wasza ulubiona wersja :)?

7
filetów śledziowych a'la
matias250g
rodzynek sułtańskich2 średnie
cebulesok z połowy
cytrynyszklanka
ketchupu pikantnego1/2 szklanki
oleju słonecznikowegosól,
gałka muszkatołowaMARYNATA:1l
wody4
liście laurowe4
ziela angielskie4
goździki4 kulki
pieprzu1/2 szklanki
octu spirytusowego1 łyżeczka
cukru2 średnie
cebule pokrojone w półplasterkiDo garnka wlej
wodę,dodaj
liście laurowe,
ziele angielskie,
goździki,
pieprz,
ocet,
cukier i
cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24h w chłodne miejsce.Po tym czasie
filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzy centymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry.
Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość
oleju, a następnie podsmaż na niej
cebulę, po czym dodaj odsączone
rodzynki, lekko
posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj
ketchup z
olejem, dodaj ostudzoną
cebulę z
rodzynkami,
sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone
filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2h. Podawaj z
pieczywem. Smacznego ;)
