Wykonanie
Lubicie
kaszę jag laną? To podo bno najzdrowsza z
kasz, więc warto ją spożywać :) Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma ona właściwości oczyszczające i bakteriobójcze. Poza tym,
kasza jaglana pasuje do wielu różnorodnych dań. Doskonale sprawdza się na słodko i na słono. Dziś mam dla Was wersję wytrawną, delikatne kotleciki z
kaszy jaglanej i suszonych
pomid orów :)przepis na kotlecików
100g
kaszy jaglanej400ml
bulionu warzywnegosłoiczek
suszonych pomidorów w zalewie (najlepiej domowej roboty)
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
musztardy rosyjskiejłyżka
octu jabłkowego3 łyżki pasty pomidorowej
jajko2 łyżki
mąki jaglanejłyżka posiekanego
tymianku (świeżego lub łyżeczka suszonego)łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
papryki ostrej3 łyżki
nasion słonecznikasól,
pieprz+ opcjonalnie:
olej do smażenia
Kaszę jaglaną przełóż na sito, przelej ją wrzątkiem, a następnie przełóż do garnka, zalej
bulionem i gotuj do miękkości. W tym czasie
cebulę pokrój w kostkę, a
czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę przesmaż na patelni, a gdy już lekko się zeszkli, dodaj
czosnek i podsmażaj przez chwilę uważając by nie przypalić
czosnku. Do ugotowanej i przestudzonej
kaszy jaglanej dodaj
cebulę z
czosnkiem, pokrojone
suszone pomidory,
musztardę,
ocet jabłkowy, pastę
pomidorową,
mąkę,
przyprawy oraz
jajko. Następnie całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek :)Smacznego :)