ßßß
wegańskie bezglutenowe(ok. 10 sztuk)- 100 g kaszy jaglanej- bulion warzywny - 1/2 kostki bulionu warzywnego ekologicznego rozpuszczona w ok. 1 i 1/2 szklanki wody- ok. 6 suszonych pomidorów w zalewie- 1 cebula- 1 duży ząbek czosnku- 2 łyżeczki syropu klonowego / syropu z agawy / miodu- 2 łyżeczki musztardy- 1 -2 łyżki octu winnego / ryżowego / jabłkowego- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu- 1 łyżeczka kurkumy- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku- 1/2 łyżeczki zataru- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 3 łyżki ekologicznego soku pomidorowego- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 4 łyżki poppingu z amarantusa, j a użyłam Amarello- 2 łyżki nasion słonecznika podprażonych na suchej patelni- sól, pieprz- olej do smażeniaPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuję wrzątkiem.Kaszę jaglaną gotuję w bulionie warzywnym.W czasie, gdy kasza się gotuje, kroję w kostkę cebulę, siekam drobno czosnek. Podsmażam wszystko na patelni - najpierw cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaję czosnek, uważając by się nie przypalił.Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaję zrumienioną cebulę i czosnek, pokrojone suszone pomidory i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam uformowane burgery. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 min. Po tym czasie obracam burgery i piekę kolejne 10 min.Burgery z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami podaje z sałatką lub dipem roślinnym --> przepis na dip zazwyczaj biorę z tego przepisu .Smacznego!