Wykonanie
Co powiecie na wegańskie burgery z
kaszy jaglanej ? Pyszne, głębokie w smaku, z dodatkiem
suszonych pomidorów, a co najważniejsze bezglutenowe . Oj brzmi zachęcająco, nieprawdaż?Poranki już coraz chłodniejsze. Wieczory również. Nasz senny, wymarznięty organizm potrzebuje energii. Ale czy tylko wysoko tłuszczowe lub
mięsne danie potrafi go zadowolić? Oj niee.... Możemy podarować naszemu ciału masy energii wegańskim, nisko tłuszczowym daniem. Potrawą, której zjedzenie nie zaszkodzi naszej sylwetce i zdrowiu.Proponuję Wam dzisiaj przepis na wegańskie, bezglutenowe burgery z
kaszy jaglanej z
suszonymi pomidorami . Są tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym. Danie to udowadnia, że nie tylko klasyczne,
mięsne burgery dodają energii i powodują uśmiech na twarzy. Nie trzeba ich wcale podawać w wielkiej
pszennej bułce, choć nie umrzemy jak raz (nie codziennie!) takie zestawienie nam się zdarzy. Mi pszenicy do szczęścia nie trzeba. Wystarczy
sałatka i jakiś pyszny, roślinny dip. Po takim wegańskim i zdrowym posiłku jesienna szarówka mi nie straszna!
wegańskie bezglutenowe(ok. 10 sztuk)- 100 g
kaszy jaglanej-
bulion warzywny - 1/2 kostki
bulionu warzywnego ekologicznego rozpuszczona w ok. 1 i 1/2 szklanki
wody- ok. 6
suszonych pomidorów w zalewie- 1
cebula- 1 duży ząbek
czosnku- 2 łyżeczki
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 2 łyżeczki
musztardy- 1 -2 łyżki
octu winnego /
ryżowego /
jabłkowego- 1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynu- 1 łyżeczka
kurkumy- 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku- 1/2 łyżeczki zataru- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 3 łyżki ekologicznego
soku pomidorowego- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 4 łyżki poppingu z
amarantusa, j a użyłam Amarello- 2 łyżki
nasion słonecznika podprażonych na suchej patelni-
sól,
pieprz-
olej do smażeniaPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą
kaszę przepłukuję wrzątkiem.
Kaszę jaglaną gotuję w
bulionie warzywnym.W czasie, gdy
kasza się gotuje, kroję w kostkę
cebulę, siekam drobno
czosnek. Podsmażam wszystko na patelni - najpierw
cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaję
czosnek, uważając by się nie przypalił.Do ugotowanej
kaszy jaglanej dodaję zrumienioną
cebulę i
czosnek, pokrojone
suszone pomidory i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam uformowane burgery. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 min. Po tym czasie obracam burgery i piekę kolejne 10 min.Burgery z
kaszy jaglanej z
suszonymi pomidorami podaje z
sałatką lub dipem roślinnym --> przepis na dip zazwyczaj biorę z tego przepisu .Smacznego!