ßßß
(12 sztuk)- 100 g suchej kaszy jaglanej- 1/2 kostki bulionu warzywnego ekologicznego- ok. 1 szklanki wody- ok. 10 suszonych pomidorów w zalewie- 1 łyżeczka miodu (weganie mogą użyć syropu z agawy)- 1 łyżeczka musztardy- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżka świeżego bądź suszonego tymianku- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- sól, pieprz- garść szpinaku- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkęPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki, suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.Kaszę jaglaną gotuję w bulionie warzywnym do miękkości.Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, miód, musztardę, ocet winny, siemię lniane i tymianek. Całość dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.Formę do muffinek wykładam papierowymi foremkami. Na ich dnie układam liście szpinaku, a na nie ostudzoną kaszę jaglaną. Na samej górze układam kilka kostek czerwonej papryki.Smacznego!