Wykonanie
Dzisiaj ciąg dalszy sylwestrowych przekąsek. Co powiecie na coś niezwykle prostego, ale jednocześnie pysznego i ślicznie wyglądającego? Zapewniam, że ta przekąska będzie się efektywnie prezentować na niejednym sylwestrowym
stole. Oto jaglane mini babeczki, które wyglądem przypominają kwiatki. Kto by się nie skusił na tak wiosenną przekąskę i to w samym środku zimy?Kochani, dalej trwa moja akcja sprawdzania, w jakim formacie bardziej odpowiadają wam zdjęcia. Proszę,
dajcie znać, gdyż bardzo się liczę się z waszym zdaniem.A tak poza tym:Szczęśliwego Nowego Roku i udanego Sylwestra! Tylko z głową moim mili... xD
(12 sztuk)- 100 g suchej
kaszy jaglanej- 1/2 kostki
bulionu warzywnego ekologicznego- ok. 1 szklanki
wody- ok. 10
suszonych pomidorów w zalewie- 1 łyżeczka
miodu (weganie mogą użyć
syropu z agawy)- 1 łyżeczka
musztardy- 1 łyżka
octu winnego- 1 łyżka świeżego bądź suszonego
tymianku- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego-
sól,
pieprz- garść
szpinaku- 1/2
czerwonej papryki pokrojonej w kostkęPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki, suchą
kaszę przepłukuje wrzątkiem.
Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję w
bulionie warzywnym do miękkości.Do ugotowanej
kaszy jaglanej dodaję pokrojone drobno
suszone pomidory,
miód,
musztardę,
ocet winny,
siemię lniane i
tymianek. Całość dokładnie mieszam.
Solę i
pieprzę do smaku.Formę do muffinek wykładam papierowymi foremkami. Na ich dnie układam liście
szpinaku, a na nie ostudzoną
kaszę jaglaną. Na samej górze układam kilka kostek
czerwonej papryki.Smacznego!