ßßß Cookit - przepis na Krem waniliowy

Krem waniliowy

nazwa

Wykonanie

Tort bezowy z kremem waniliowym
Pyszna beza z wspaniałym kremem waniliowym w wiedeńskich kawiarniach podaje się ją z mocną kawą bez cukru i szklanką wody - odrobina rozpieszczenia czemu nie.
Składniki :
Na tort 20 cm czas 60 min. + pieczenie 1 i 1/2 h
Masa bezowa
70 g orzechów laskowych
4 białka
szczypta soli
220 g cukru
250 g truskawek lub malin świeżych
cukier puder do posypania
320 ml mleka
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
3 żółtka
30 g cukru
15 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
Opis wykonania :
1. Orzechy wyprażamy na suchej patelni, aż będą złotobrązowe.
Zsypujemy orzechy z patelni i studzimy, następnie ocieramy w rękach by skruszyć skórkę. Jedną łyżkę siekamy grubo i zostawiamy pozostałe orzechy należy drobno zmielić.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 140 C. Blachę dużą wykładamy papierem następnie rysujemy dwa okręgi mi wyszła śr. 18 cm.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy stopniowo cukier. Na koniec ubijamy jeszcze ok. 2 minuty na najwyższych obrotach miksera, dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy.
3. Rozkładamy masę bezową na narysowanych okręgach w taki sposób, aby powierzchnia była nierówna i miała wgłębienia.
Beze pieczemy 1 i 1/2 godziny. Upieczone zdejmujemy z papieru i studzimy na kratce.
4.Gotujemy mleko rozcinamy wanilie i wrzucamy do mleka, bądź dodajemy pastę, po zagotowaniu ściągamy mleko z ognia i odstawiamy na 30 minut.
5. Ubijamy żółtka z cukrem na prawie białą, puszystą masę . Dodajemy obie mąki i mieszamy.Wyciągamy laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do mleka. Wlewamy jedna część mleka do masy z żółtek i dobrze mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy i do wrzącego wlewamy masę z utartych żółtek. Gotujemy mieszając by krem się nie przypalił i stał się gęsty. Zdejmujemy garnek z ognia i studzimy często mieszając by nie powstał kożuch.
6. Placek bezowy układamy na paterze i smarujemy kremem waniliowym układamy pokrojone truskawkami lub całe maliny. Następnie kładziemy drugi placek .Ozdabiamy tort resztą owoców i pokrojonymi orzechami, posypujemy cukrem pudrem .
Kroimy na duże porcje i natychmiast podajemy.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/tort-bezowy-z-kremem-waniliowym.html