Wykonanie
            Tort 
bezowy z kremem 
waniliowymPyszna 
beza z wspaniałym kremem 
waniliowym w wiedeńskich kawiarniach podaje się ją z mocną 
kawą bez cukru i szklanką 
wody - odrobina rozpieszczenia 
czemu nie.

Składniki :Na tort 20 cm czas 60 min. + pieczenie 1 i 1/2 hMasa bezowa70 g 
orzechów laskowych4 
białkaszczypta 
soli220 g 
cukru250 g 
truskawek lub 
malin świeżych
cukier puder do posypania320 ml 
mleka1 
laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej3 
żółtka30 g 
cukru15 g 
mąki pszennej15 g 
mąki ziemniaczanejOpis wykonania :1. 
Orzechy wyprażamy na suchej patelni, aż będą złotobrązowe.Zsypujemy 
orzechy z patelni i studzimy, następnie ocieramy w rękach by skruszyć skórkę. Jedną łyżkę siekamy grubo i zostawiamy pozostałe 
orzechy należy drobno zmielić.2. Piekarnik rozgrzewamy do 140 C. Blachę dużą wykładamy papierem następnie rysujemy dwa 
okręgi mi wyszła śr. 18 cm.
Białka ubijamy ze szczyptą 
soli i dodajemy stopniowo 
cukier. Na koniec ubijamy jeszcze ok. 2 minuty na najwyższych obrotach miksera, dodajemy zmielone 
orzechy i delikatnie mieszamy.3. Rozkładamy masę 
bezową na narysowanych okręgach w taki sposób, aby powierzchnia była nierówna i miała wgłębienia.
Beze pieczemy 1 i 1/2 godziny. Upieczone zdejmujemy z papieru i studzimy na kratce.4.Gotujemy 
mleko rozcinamy 
wanilie i wrzucamy do 
mleka, bądź dodajemy pastę, po zagotowaniu ściągamy 
mleko z ognia i odstawiamy na 30 minut.5. Ubijamy 
żółtka z 
cukrem na prawie białą, puszystą masę . Dodajemy obie 
mąki i mieszamy.Wyciągamy 
laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do 
mleka. Wlewamy jedna część 
mleka do masy z 
żółtek i dobrze mieszamy. Pozostałe 
mleko gotujemy i do wrzącego wlewamy masę z utartych 
żółtek. Gotujemy mieszając by krem się nie przypalił i stał się gęsty. Zdejmujemy garnek z ognia i studzimy często mieszając by nie powstał kożuch.6. Placek 
bezowy układamy na paterze i smarujemy kremem 
waniliowym układamy pokrojone 
truskawkami lub całe 
maliny. Następnie kładziemy drugi placek .Ozdabiamy tort resztą 
owoców i pokrojonymi 
orzechami, posypujemy 
cukrem pudrem .Kroimy na duże porcje i natychmiast podajemy.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy