Wykonanie
Tort
bezowy z kremem
waniliowymPyszna
beza z wspaniałym kremem
waniliowym w wiedeńskich kawiarniach podaje się ją z mocną
kawą bez cukru i szklanką
wody - odrobina rozpieszczenia
czemu nie.
Składniki :Na tort 20 cm czas 60 min. + pieczenie 1 i 1/2 hMasa bezowa70 g
orzechów laskowych4
białkaszczypta
soli220 g
cukru250 g
truskawek lub
malin świeżych
cukier puder do posypania320 ml
mleka1
laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej3
żółtka30 g
cukru15 g
mąki pszennej15 g
mąki ziemniaczanejOpis wykonania :1.
Orzechy wyprażamy na suchej patelni, aż będą złotobrązowe.Zsypujemy
orzechy z patelni i studzimy, następnie ocieramy w rękach by skruszyć skórkę. Jedną łyżkę siekamy grubo i zostawiamy pozostałe
orzechy należy drobno zmielić.2. Piekarnik rozgrzewamy do 140 C. Blachę dużą wykładamy papierem następnie rysujemy dwa
okręgi mi wyszła śr. 18 cm.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli i dodajemy stopniowo
cukier. Na koniec ubijamy jeszcze ok. 2 minuty na najwyższych obrotach miksera, dodajemy zmielone
orzechy i delikatnie mieszamy.3. Rozkładamy masę
bezową na narysowanych okręgach w taki sposób, aby powierzchnia była nierówna i miała wgłębienia.
Beze pieczemy 1 i 1/2 godziny. Upieczone zdejmujemy z papieru i studzimy na kratce.4.Gotujemy
mleko rozcinamy
wanilie i wrzucamy do
mleka, bądź dodajemy pastę, po zagotowaniu ściągamy
mleko z ognia i odstawiamy na 30 minut.5. Ubijamy
żółtka z
cukrem na prawie białą, puszystą masę . Dodajemy obie
mąki i mieszamy.Wyciągamy
laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do
mleka. Wlewamy jedna część
mleka do masy z
żółtek i dobrze mieszamy. Pozostałe
mleko gotujemy i do wrzącego wlewamy masę z utartych
żółtek. Gotujemy mieszając by krem się nie przypalił i stał się gęsty. Zdejmujemy garnek z ognia i studzimy często mieszając by nie powstał kożuch.6. Placek
bezowy układamy na paterze i smarujemy kremem
waniliowym układamy pokrojone
truskawkami lub całe
maliny. Następnie kładziemy drugi placek .Ozdabiamy tort resztą
owoców i pokrojonymi
orzechami, posypujemy
cukrem pudrem .Kroimy na duże porcje i natychmiast podajemy.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy