Wykonanie
Chcecie zrobić wrażenie na gościach? Pani Walewska to idealny sposób by zachwycić każdego. Ciasto słodkie ale równoważy je kwaskowy
dżem porzeczkowy. Dodatkowo
orzechy włoskie (lub
migdały) dodają temu ciastu charakteru.Ciasto się sprawdza w każde święta, idealny na przyjęcia również na Sylwestra.Nie należy się przerażać długością opisu przygotowania ciasta. Osobiście proponuję przygotowanie rozpocząć od zrobienia masy budyniowej na krem
waniliowy (najdłużej się studzi). Po raz pierwszy ciasto robi się trochę dłużej, ale jak ktoś je pokocha w jedzeniu to wprawi się w jego robieniu.
Serio serio :).
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania20 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 8 godzinPorcje Czas przygotowania20 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 8 godzin
Pani WalewskaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania20 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 8 godzinPorcje Czas przygotowania20 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 8 godzinSkładnikiKruche ciasto2 szklanki
mąki200 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru(pudru lub drobnego do pieczenia)4 szt.
żółtek6 łyżek
dżemu porzeczkowegoKrem
waniliowy500 ml
mleka2 szt.
żółtek200 g
masła(miękkiego)2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru1 łyżeczka pasty wniliowej(lub ekstraktu)
Beza4 szt.
białek2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
orzechów włoskich/migdałów(posiekanych)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaKruche ciastoPiekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg). W przypadku braku termoobiegu plaski pieczemy pojedynczo.
Mąkę przesiać na stolnicę razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać
cukier puder oraz
masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać
żółtka.Zagnieść ciasto. Składniki na ciasto można też wrzucić do malaksera i w nim wyrobić na jednolitą masę.Gotowe ciasto podzielić je na 2 części, które należy rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm (np. wymiary posiadanych blach do pieczenia). Placki najlepiej rozwałkować na papierze do pieczenia.Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia.Placki posmarować
dżemem (po 3 łyżki
dżemu na placek)i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
BezaBiałka (4 szt.) ubić na sztywno. Stopniowo (najlepiej łyżka po łyżce), wciąż ubijając dosypywać
cukier puder a na końcu
mąkę ziemniaczaną.Ubite
białka rozprowadzić na upieczonych plackach i posypać posiekanymi
orzechami.Piec placki przez około 5 minut w temperaturze 175 stopni następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 10 minut.Placki najlepiej piec jednocześnie na funkcji termoobiegu. Jeśli nie ma takiej możliwości najlepiej podzielić przygotowanie
bezy i jej pieczenie na dwa etapy. Z połowy składników zrobić
bezę na pierwszy placek, z drugiej połowy na drugi (w trakcie pieczenia poprzedniego kruchego ciasta).Upieczone placki ostudzić.Krem
waniliowyOdlać 1/2 szklanki
mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej:
mąką pszenną,
mąką ziemniaczaną, pastą
waniliową oraz
żółtkami.Pozostałe
mleko zagotować, następnie dolać masę
mleczno - jajeczną. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.Miękkie
masło zmiksować i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Miksować/mieszać aż powstanie gładka jednolita masa.Cały krem wyłożyć na 1 placku (na warstwie
bezy) i przykryć drugim. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin a nawet całą noc. Najlepiej smakuje na drugi dzień.Share this Recipe