ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska

Pani Walewska

nazwa

Wykonanie

Chcecie zrobić wrażenie na gościach? Pani Walewska to idealny sposób by zachwycić każdego. Ciasto słodkie ale równoważy je kwaskowy dżem porzeczkowy. Dodatkowo orzechy włoskie (lub migdały) dodają temu ciastu charakteru.
Ciasto się sprawdza w każde święta, idealny na przyjęcia również na Sylwestra.
Nie należy się przerażać długością opisu przygotowania ciasta. Osobiście proponuję przygotowanie rozpocząć od zrobienia masy budyniowej na krem waniliowy (najdłużej się studzi). Po raz pierwszy ciasto robi się trochę dłużej, ale jak ktoś je pokocha w jedzeniu to wprawi się w jego robieniu. Serio serio :).
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
20 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 8 godzin
Porcje Czas przygotowania
20 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 8 godzin
Pani Walewska
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
20 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 8 godzin
Porcje Czas przygotowania
20 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 8 godzin
Składniki
Kruche ciasto
2 szklanki mąki
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru(pudru lub drobnego do pieczenia)
4 szt. żółtek
6 łyżek dżemu porzeczkowego
Krem waniliowy
500 ml mleka
2 szt. żółtek
200 g masła(miękkiego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pasty wniliowej(lub ekstraktu)
Beza
4 szt. białek
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki orzechów włoskich/migdałów(posiekanych)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Kruche ciasto
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg). W przypadku braku termoobiegu plaski pieczemy pojedynczo.
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.Zagnieść ciasto. Składniki na ciasto można też wrzucić do malaksera i w nim wyrobić na jednolitą masę.
Gotowe ciasto podzielić je na 2 części, które należy rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm (np. wymiary posiadanych blach do pieczenia). Placki najlepiej rozwałkować na papierze do pieczenia.
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia.
Placki posmarować dżemem (po 3 łyżki dżemu na placek)i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Beza
Białka (4 szt.) ubić na sztywno. Stopniowo (najlepiej łyżka po łyżce), wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Ubite białka rozprowadzić na upieczonych plackach i posypać posiekanymi orzechami.
Piec placki przez około 5 minut w temperaturze 175 stopni następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 10 minut.
Placki najlepiej piec jednocześnie na funkcji termoobiegu. Jeśli nie ma takiej możliwości najlepiej podzielić przygotowanie bezy i jej pieczenie na dwa etapy. Z połowy składników zrobić bezę na pierwszy placek, z drugiej połowy na drugi (w trakcie pieczenia poprzedniego kruchego ciasta).
Upieczone placki ostudzić.
Krem waniliowy
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, pastą waniliową oraz żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować, następnie dolać masę mleczno - jajeczną. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Miękkie masło zmiksować i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Miksować/mieszać aż powstanie gładka jednolita masa.
Cały krem wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin a nawet całą noc. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/pani-walewska