Wykonanie
Dzień doberek!Sezon na
maliny hula po wszystkich stanowiskach na targowiskach. Uwielbiamy te
malinki, dlatego z okazji naszej mamy imienin postanowiłyśmy zrobić łatwe ciasto
biszkoptowe z
malinami.Mówiąc szczerze zniknęło w mgnieniu oka, jak to u nas bywa...
Do dzieła!Składniki:5
jajek1/4 szklanki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z
wanilią, ekstrakt z
wanilii lub po prostu ziarenka z
laski waniliiDodatkowo:
malinycukier puderWykonanie:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Najpierw oddzielamy
białka od
żółtek.Do miski z
białkami dodaję
cukru z
wanilią i zwykłego
cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać
białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy resztę
cukru, najlepiej po 2 łyżki.Do ubitej na sztywno
białek dodajemy po jednym
żółtku, powoli miksując,
mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana
bułka tartą/mąką).Obsypujemy wierzch
malinami i lekko wciskamy.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.Oprószamy
cukrem pudrem i podajemy.Smacznego!Zachęcamy do dzielenia się wykonanymi przez Ciebie naszych przepisów w komentarzu. :)~M&M