Wykonanie
Słuchajcie ,
biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten
mogę naprawdę
mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo
bitą śmietaną.Wymiary foremki : średnica 23 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 minut
Składniki:
Biszkopt:60 g
mąki pszennej60 g
mąki ziemniaczanej180 g
cukru pudru5 jajszczypta
soliKrem budyniowy:1 torebka budyniu
waniliowego100 g
cukru500 ml
mleka250 g
masłaPonadto
truskawkigalaretka niebieska
brzoskwinieSposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Cukier wsypujemy do miski z
żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż
zrobi się biała i puszysta.
Mąkę dwukrotnie przesiewamy.
Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna.Przesiewamy do niej resztę
cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca.Do masy
żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany .Następnie wsypujemy
mąkę i pozostałą pianę.Składniki delikatnie mieszamy.Masę przelewamy do okrągłej formy , wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu rzucamy go o podłogę i znowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie.Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy
biszkopt się upiekł.
Krem :Gotujemy
budyń z
cukrem i
mlekiem według przepisu na opakowaniu.Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch..Miękkie
masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy
budyń. Dobrze należy wymieszać, aby
masło dobrze połączyło się z
budyniem.Torcik " Niebieska laguna"Przekrajamy
biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe
truskawki , przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry.Przygotowana wcześniej
galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane
brzoskwiniami i
truskawkami.Wkładamy do lodówki i chłodzimy.Smacznego