Wykonanie
Ciasto wykonane na poczęstunek do pracy dla mojej teściowej na urodziny. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia zaskoczycie gości. Przepis znalazłam w jednej z gazetek Ciasta domowe.
![](/Data/Images/gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com\2013_slash_09_slash_ciasto-kolorowe/l/-1129318801.jpg)
Składniki :Ciasto jasne4
jajka1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju2 łyżki
wodyCiasto ciemne :4
jajka1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju2 łyżki
wodyKrem :2 szklanki
mleka1 op.
cukru waniliowego300 g
masła1/2 szklanki
cukru2 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennejDodatkowo :1 puszka
brzoskwiń2 op.
galaretki brzoskwiniowejpowidła lub
marmolada1 łyżka
spirytususok z cytrynyOpis wykonania :Ciasto jasne:1.
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem. Do
żółtek dodajemy
olej, mieszamy. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy
mąkę i proszek, delikatnie łączymy, wlewamy
wodę, mieszamy.2. Pieczemy w dużej blaszce ok. 20 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto układamy na ściereczce, ściągamy papier i smarujemy
dżemem zwijamy roladę, pozostawiamy do ostygnięcia.Ciasto ciemne :1. Przyrządzamy tak samo jak jasne ciasto, mieszając
kakao z
mąką. Ciasto wylewamy na blaszkę 24 x 39cm wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25 minut w 170 C. Studzimy.Krem :1. W 1/2 szklanki
mleka mieszamy obie
mąki, pozostałe
mleko gotujemy z
cukrem, na gotujące się
mleko wlewamy
mleko z
mąką, chwile gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy wierzch folią spożywczą by nie powstał kożuch. Studzimy. Miksujemy z
masłem.Całość :1. Ostudzona roladę kroimy w cienkie plastry,
brzoskwinie odsączamy, kroimy w plasterki.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej
wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.2. Ciemny
biszkopt nasączamy odrobina
wody połączona ze
spirytusem i
sokiem z cytryny. Na ciasto nakładamy połowę kremu układamy
rzędami krążki rolady.Na roladkach rozsmarowujemy pozostały krem, układamy
owoce i zalewamy
galaretką.
![](/Data/Images/gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com\2013_slash_09_slash_ciasto-kolorowe/l/-29424954.jpg)
![](/Data/Images/gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com\2013_slash_09_slash_ciasto-kolorowe/l/1403369259.jpg)
![](/Data/Images/gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com\2013_slash_09_slash_ciasto-kolorowe/l/1249965719.jpg)
![](/Data/Images/gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com\2013_slash_09_slash_ciasto-kolorowe/l/-1401522645.jpg)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy