ßßß Cookit - przepis na Ciasto kolorowe

Ciasto kolorowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto wykonane na poczęstunek do pracy dla mojej teściowej na urodziny. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia zaskoczycie gości. Przepis znalazłam w jednej z gazetek Ciasta domowe.
Składniki :
Ciasto jasne
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
Ciasto ciemne :
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
Krem :
2 szklanki mleka
1 op. cukru waniliowego
300 g masła
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo :
1 puszka brzoskwiń
2 op. galaretki brzoskwiniowej
powidła lub marmolada
1 łyżka spirytusu
sok z cytryny
Opis wykonania :
Ciasto jasne:
1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do żółtek dodajemy olej, mieszamy. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę i proszek, delikatnie łączymy, wlewamy wodę, mieszamy.
2. Pieczemy w dużej blaszce ok. 20 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto układamy na ściereczce, ściągamy papier i smarujemy dżemem zwijamy roladę, pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto ciemne :
1. Przyrządzamy tak samo jak jasne ciasto, mieszając kakao z mąką. Ciasto wylewamy na blaszkę 24 x 39cm wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25 minut w 170 C. Studzimy.
Krem :
1. W 1/2 szklanki mleka mieszamy obie mąki, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką, chwile gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy wierzch folią spożywczą by nie powstał kożuch. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Całość :
1. Ostudzona roladę kroimy w cienkie plastry, brzoskwinie odsączamy, kroimy w plasterki. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Ciemny biszkopt nasączamy odrobina wody połączona ze spirytusem i sokiem z cytryny. Na ciasto nakładamy połowę kremu układamy rzędami krążki rolady.Na roladkach rozsmarowujemy pozostały krem, układamy owoce i zalewamy galaretką.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/09/ciasto-kolorowe.html