Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta03MarCiasto metrowiecLoading...1 KomentarzDobrze wszystkim znane ciasto wzbogaciłam pysznym kremem z dodatkiem
brzoskwińSkładniki8
jajek2 pełne szklanki
maki1,5 szkl
cukrucukier waniliowy1 szkl
oleju10 łyżek letniej
wody3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoMasa6
żółtek100g
cukrucukier waniliowy2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 szkl
mleka250g
masłapuszka
brzoskwińkieliszek
spirytusuWierzch100g
czekolady mlecznej1/2 puszki
brzoskwińgałązka
winogronSposób przygotowania
Żółtka oddzielić od
białek, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
wodę ubić na puszysta masę, dodać
olej, chwilę ubijać.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać.Z
białek ubić pianę, połączyć z
ciastem. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać
kakao.Gotowe ciasto wylać do keksówek, piec około 45 minut w 175*C, wystudzić, po wystudzeniu pokroić w kromki.Masa:
żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym do białości, dodać obydwie
mąki, wlać
mleko, dokładnie wymieszać, cały czas mieszając ugotować
budyń, wystudzić,
masło spulchnić, ucierając porcjami dodać
budyń ,do gotowej masy dodać
spirytus,
brzoskwinie dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę dodać do masy.Gotowym kremem smarować pokrojone ciasto, przekładać na przemian raz białe raz ciemne, polać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą, udekorować
brzoskwiniami i
winogronem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab