Wykonanie
Ciasto idealne dla smakoszy
kawowych mas i pierniczków. Bardzo smaczne i pomysłowe polecam :). Przepis pochodzi z gazetki Ciasta czytelników.

Składniki :3 opakowania pierniczków w
czekoladzie300 g
masła6
jajek + 4
żółtka150 g
cukru + 3 łyżki100 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao700 ml
mlekapo 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonej2 opakowania
cukru waniliowego2 opakowania budyniu
waniliowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kawy rozpuszczalnejpowidła śliwkoweOpis wykonania :1.
Make przesiewamy wraz z
kakao, proszkiem i
sodą. Ubijamy piane na sztywno z 6
białek pod koniec ubijania dodajemy 150 g
cukru. Do piany stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, a następnie dodajemy partiami suche składniki i mieszamy wszystko delikatnie.2. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki, najlepiej podzielić ciasto na połowę i upiec każdą część osobno przez ok 10 - 15 minut w 180 C. Blaszka 24x40 cm.3. Resztę
cukru mieszamy ze szklanką
cukru i zagotowujemy, w pozostałym
mleku mieszamy 4
żółtka, budynie,
mąkę i
cukier waniliowy. Wlewamy na wrzące
mleko i gotujemy gęsty
budyń przykrywamy folią spożywczą tak by stykał się z powierzchnią budyniu nie powstanie wówczas kożuch. Studzimy.4.
Masło ucieramy na puszysta masę i ucieramy z kremem, na koniec dodajemy
kawę rozpuszczona w niewielkiej ilości
wody.5. Na spodzie rozsmarowujemy powidła ( moja wersja ) następnie połowę masy, układamy pierniczki, przykrywamy pozostałą masą i kładziemy kolejny placek. Dowolnie dekorujemy.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy