ßßß Cookit - przepis na Ciasto katarzynka

Ciasto katarzynka

nazwa

Wykonanie

Ciasto idealne dla smakoszy kawowych mas i pierniczków. Bardzo smaczne i pomysłowe polecam :). Przepis pochodzi z gazetki Ciasta czytelników.
Składniki :
3 opakowania pierniczków w czekoladzie
300 g masła
6 jajek + 4 żółtka
150 g cukru + 3 łyżki
100 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
700 ml mleka
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
2 opakowania cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
powidła śliwkowe
Opis wykonania :
1. Make przesiewamy wraz z kakao, proszkiem i sodą. Ubijamy piane na sztywno z 6 białek pod koniec ubijania dodajemy 150 g cukru. Do piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy partiami suche składniki i mieszamy wszystko delikatnie.
2. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki, najlepiej podzielić ciasto na połowę i upiec każdą część osobno przez ok 10 - 15 minut w 180 C. Blaszka 24x40 cm.
3. Resztę cukru mieszamy ze szklanką cukru i zagotowujemy, w pozostałym mleku mieszamy 4 żółtka, budynie, mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy gęsty budyń przykrywamy folią spożywczą tak by stykał się z powierzchnią budyniu nie powstanie wówczas kożuch. Studzimy.
4. Masło ucieramy na puszysta masę i ucieramy z kremem, na koniec dodajemy kawę rozpuszczona w niewielkiej ilości wody.
5. Na spodzie rozsmarowujemy powidła ( moja wersja ) następnie połowę masy, układamy pierniczki, przykrywamy pozostałą masą i kładziemy kolejny placek. Dowolnie dekorujemy.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/ciasto-katarzynka.html