Wykonanie
(Nie)zwyczajny Murzynek, czyli klasyczne ciasto
czekoladowe :). Mięciutkie, puszyste, delikatnie wilgotne. Właśnie na takie mieliśmy ochotę dzisiaj. Idealny do
herbatki albo popołudniowej kawusi. :)Przepis pochodzi z Moich Pasji z moją lekką modyfikacją. :)Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
kakao250 g
masła10 łyżek
mlekaDodatkowo:3 łyżki
śmietanki 18% (może być też 12% bądź 30%, byle słodka :) )2 łyżki
masła2 łyżki
cukru (użyłam brązowego)2 łyżka
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejWykonanie:W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukry,
mleko i przesiane
kakao. Całość zagotowujemy, po czym zdejmujemy z palnika i studzimy.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy kolejno po jednym
żółtku oraz
mąkę z
proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Murzynek pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną
polewą czekoladową.
Przygotowanie polewy.
Masło rozpuszczamy w gorącej
śmietance, dodajemy
cukier,
kakao oraz
kawę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą obficie polewamy ciacho.Smacznego! :)