ßßß
SKŁADNIKI:1,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukru3 łyżeczki cukru waniliowego4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek kakao250 g masła10 łyżek mleka3 łyżki śmietany 18%2 łyżki masła2 łyżki cukru2 łyżka kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
WYKONANIE:W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukry, mleko i kakao. Całość gotujemy na wolnym ogniu, po czym zdejmujemy z palnika i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie keksówka) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną polewą czekoladową.Masło rozpuszczamy w gorącej śmietance, dodajemy cukier, kakao oraz kawę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą smarujemy ciasto.Pokrojone podajemy z ulubioną kawą ( u mnie latte) :)
SMACZNEGO !!!