Wykonanie
MURZYNEK Z
POLEWĄ CZEKOLADOWĄ DOMOWEJ ROBOTYOstatnio u mnie ciągle wpisy tzw. na ostro to tortilla czy innej postaci
kurczak. Jutro Walentynki zatem
pora sobie troszkę życie osłodzić. Myślałam o ciasteczkach serduszkach, bo kwiatki są nie na miejscu, ale nie mam takich foremek, więc będzie tradycyjnie...Wszyscy maniacy
czekolady go kochają, więc zanim uszczęśliwi nas św. Walenty równie dobrze
zrobi to pierwszy w mojej karierze murzynek z
czekoladową polewą domowej roboty!
SKŁADNIKI:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
kakao250 g
masła10 łyżek
mleka3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
masła2 łyżki
cukru2 łyżka
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejWYKONANIE:W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukry,
mleko i
kakao. Całość gotujemy na wolnym ogniu, po czym zdejmujemy z palnika i studzimy.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy kolejno po jednym
żółtku oraz
mąkę z
proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie keksówka) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną
polewą czekoladową.
Masło rozpuszczamy w gorącej
śmietance, dodajemy
cukier,
kakao oraz
kawę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą smarujemy ciasto.Pokrojone podajemy z ulubioną
kawą ( u mnie latte) :)
SMACZNEGO !!!