Wykonanie
Pyszne i pracowite ciasto, jednak warte każdego kęsa :D. Uwielbiam takie składańce zwłaszcza z wkładką
serową. Zaskoczycie tym
ciastem każdego więc polecam ;).
Składniki :
Biszkopty:
Biszkopt jasny i ciemny wykonany z 3
jajek w przypadku
kakaowego zamieniamy łyżkę
mąki pszennej na łyżkę
kakao. Przepis na
biszkoptWkładka serowa:60 dag
zmielonego sera30 dag
cukru pudru1
budyń śmietankowy bez
cukru6 jaj15 dag
margarynyMasa budyniowa:1/2 l
mleka2 budynie
waniliowe1
cukier waniliowy4 łyżki
cukru kryształu25 dag
masłaMasa owocowa:1 kg
truskawek2-3 łyżki
cukru kryształu3
galaretki truskawkoweOpis wykonania:
Biszkopty:Pieczemy według przepisuWkładka serowa:
Margarynę ucieramy z
cukrem, dodajemy
żółtka,
ser, suchy
budyń i na końcu ubitą pianę z
białek. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 C około 35 - 40 minut.Masa budyniowa:Z
mleka,
cukru kryształu i
waniliowego oraz budyniu gotujemy
budyń.
Masło ucieramy i dodajemy wystudzony
budyń.Masa owocowa:
Truskawki rozmrażamy , świeże kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu i wsypujemy
cukier. Na koniec wsypujemy suchą
galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Przełożenie:
Biszkopt ciemny - 1/2 masy- wkładka serowa - reszta masy - tężejące
truskawki- jasny
biszkopt - polewa.
źródło: 100 najnowszych ciast Siostry AnastazjiJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy