Wykonanie
Zapiekanka z rogalików,
owoców i
jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym,
słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie
rodzynki i
bakalie, ja zastąpiłam je
owocami. Połączenia wyszło mega świetne.
Pudding szybko zniknął.
SKŁADNIKI :2 duże, czerstwe rogaliki
masło do posmarowania1 szklanka
mleka2
jajka1
cukier waniliowy1 łyżka
cukru1 łyżka budyniu
waniliowego ( bez
cukru )100 g świeżych
truskawekdrzem
truskawkowyopcjonalnie
płatki migdałówcukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE :Rogaliki kroimy na kromki, smarujemy je
masłem. Okrągłą formę ( może być na tartę ) wykładamy papierem do pieczenia. Rogaliki układamy jeden obok drugiego i lekko smarujemy
dżemem truskawkowym.
Mleko mieszamy trzepaczką z
jajkami,
cukrami i
budyniem.
Truskawki myjemy, obieramy i tniemy na plasterki, następnie układamy
między rogalikami.Tak przygotowane rogaliki zalewamy wymieszaną masą jajeczną i posypujemy po wierzchu
płatkami migdałów.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C przez około 20 minut aż masa jajeczna się zetnie a rogaliki przypieką.Po wyciągnięciu lekko studzimy,
pudding podajemy ciepły posypany
cukrem pudrem. Smacznego.