Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni, więc postanowiłyśmy skorzystać z tego i zjeść jedno z naszych ulubionych śniadań (tosty francuskie z
bitą śmietaną i
bananami), tym razem w wersji z musem
truskawkowym. Francuskie tosty sprawdzają się idealnie zarówno jako romantyczne śniadanie dla dwojga, lub jako rodzinny posiłek. Jest to danie eleganckie, ale smakuje naprawdę wszystkim, dzieciom jak i dorosłym. Nie zapominajcie też o tym, ze jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więc do roboty:P, robimy razem tosty:))
Składniki potrzebne do tostów:-
chałka (w zastępstwie może być
chleb)-2
jajka-60 ml
mleka-laska świeżej
wanilii, jeśli jej nie posiadacie może być aromat lub
cukier waniliowy:)-2 łyżki
masła, odrobina
oliwy-
cukier kryształ
Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy
mleko, wbijamy 2
jajka i dodajemy ze środka laski ziarna
wanilii2. Wszystko to mieszamy i kroimy kromki naszej
chałki3. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy
masło z
oliwą.4. Moczymy dwustronnie
chałkę w misce z
jajkami i
mlekiem, następnie wkładamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię5. Smażymy dopóki tosty nie uzyskają z obu stron złotego koloru.6. Usmażone tosty obtaczamy w cukrze i podajemy np. z naszymi ulubionymi
owocamiMy proponujemy dla Was mus
truskawkowy, który świetnie zrównoważy smaki dodając odrobiny kwasowości do naszych słodkich tostów.Sposób przygotowania musu
truskawkowego:
W blenderze mielimy
truskawki, możemy dodać odrobinę
cukru pudru i gotowe.A dla ozdoby robimy piękne wachlarze z
truskawek!Smacznego!W przyszła sobtę kolejny pomysł na weekendowe śniadanie, a już teraz zapraszamy Was do polubienia naszego fanpage na facebooku, dzięki
czemu będziecie na bieżąco z naszymi nowymi postami!