ßßß Cookit - przepis na Clafoutis z nektarynkami

Clafoutis z nektarynkami

nazwa

Wykonanie

Z mężem bardzo lubimy słodycze... Cierpią na tym zawsze nasze owoce, bo często czasy ich świetności mijają dużo szybciej niż któreś z nas pomyśli o tym żeby po nie sięgnąć – niestety... Niedawno na ostatniej prostej swego żywota znalazły się nektarynki. Oczywiście były jeszcze zjadliwe, ale żadne z nas się nie kwapiło żeby je skonsumować ;) Postanowiłam więc zrobić z nimi jakieś ciasto. Zazwyczaj jest to coś a'la biszkopt – który z resztą nawet lubię, ale tym razem chciałam spróbować czegoś innego i znalazłam to u Pat . Czereśnie zastąpiłam oczywiście moimi słodkimi nektarynkami, których troszkę sobie podjadłam w czasie przygotowań ;)
Mi ta ilość ciasta wystarczyła na wypełnienie 9 ramekinów.
2 jajka
80 g mąki
80 g roztopionego i ostudzonego masła
60 g cukru
150 ml mleka
wanilia (ja zastąpiłam cukrem waniliowym)
płatki migdałowe
4 nektarynki
W misce roztrzepać jajka, dodać mąkę, nadal mieszając wlać roztopione masło, wsypać stopniowo cukier i wlać mleko. Dodać ziarenka wanilii.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć na spodzie nektarynki, zalać ciastem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 stopniach przez 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 15 minut.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/07/clafoutis-z-nektarynkami.html